50 години рисувам

 

Изложба на Теофан Сокеров

 

 

На 5 юни от 18:00 часа в галерия "Академия“ на НХА ще се открие изложбата "50 години рисувам" на Теофан Сокеров, професор по живопис в Националната художествена академия. В експозицията авторът е включил 33 картини, рисувани в периода 2009-2014 на теми "Хора и животни" и "Роенето на мравките". Освен това посетителите ще видят фотографии на стенописите му от 80-те и 90-те години на ХХ век и два стъклописа.

 

 

Теофан Сокеров е роден на 3 май 1943 г. в гр. Ловеч. Завършва Средно смесено училище "Тодор Кирков", Ловеч (1961). Учи в Националната художествена академия, специалност "Живопис" при проф. Петър Михайлов. Завършва през 1969 г. Работи няколко години като свободен художник в родния си град, където сътворява първата си картина "Възпоменание". В периода 1971-1982 г. е председател на Съюза на художниците в Ловеч. Установява се в София, където от 1994 г. е професор по живопис в НХА.

 

 

 

 

Теофан Сокеров представя десетки изложби в България и в чужбина – Великобритания, Франция, Германия, Турция, Италия, Швейцария, Русия и други. Негови работи са притежание на Борис Христов, който като студент е живял в дома на баща му в Италия, на Николай Гяуров, Морган Фриман и много други световно известни личности.

 

 

Реализирал е десетки самостоятелни и групови изложби. Автор е на многобройни кавалетни и монументални произведения.

 

 

Чети и: Ден на Бертолт Брехт в Театър "София"

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт