Второ издание на "Златни искри"

 

Фестът си е поставил за цел да се превърне в сцена за популяризиране на детската авторска песен

 

 

 

От 27 до 29 юни във Варна ще се проведе Вторият европейски фестивал за детска песен „Златни искри”, който се организира от фондация „Откритие”, със съдействието на Министерството на културата на Република България. Децата имат възможност да се изявят в два конкурса – за нова детска песен и за най-добър детски изпълнител. Заявка за участие във второто издание са направили изпълнители от 10 европейски държави.

 

 

С изключение на националния конкурс за детска песен „Сладкопойна чучулига”, който се провежда в Бургас, в България не останаха  други фестивали за авторски детски песни. Ето защо една от основните цели на варненския фест „Златни искри”, е да стане още една сцена за популяризиране на музика за деца, но вече не само на национално, но и на европейско равнище.

 

 

Към първия фестивал „Златни искри” миналата година имаше голям интерес от страна на участници и публика. В песенното състезание участваха 25 изпълнители от България, Италия, Русия, Азербайджан, Армения, Беларус и Украйна. България беше представена с най-новите песни за деца на четирима успешни български композитори - Красимир Гюлмезов, Васил Делиев, Станислав Лобушки и Александър Савелиев. И двата конкурса бяха много оспорвани и някои от наградите бяха поделени между двама изпълнители.

 

 

Носители на Гран при в конкурсите на Първия европейски фестивал за детска песен „Златни искри” станаха изпълнители от България и Русия. Певците и песните бяха оценявани от международно жури, съставено от певци, композитори и директори на фестивали. Сред тях бяха Елена Пинджоян, основателка на най-популярната детска група в Русия - "Непоседи", Кристиян Бояджиев и звездата от Беларус Олга Горничар. Председател на журито в песенния конкурс беше Стефан Илиев, член на УС на Съюза на българските композитори, а журито за изпълнители беше оглавено от певицата Деси Добрева.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт