Уloveни мигове

 

Изложба – живопис на Веселин Чакъров в галерия Актив арт

 

 


"Адът не е нещо, което ще бъде; той вече е тук - пъкълът, в който живеем всеки ден. Има два начина да не страдаме. Първият се оказва лесен - да приемеш ада и да станеш част от него. Вторият е да разпознаваш кой и какво посред  ада не е ад, да го направиш трайно, да му отвориш път.”  Итало Калвино

 

 

Изложбата "Уloveни мигове" е любовна изложба, пейзажи на любовни места, посветена е на любовта и с е подчертан биографичен характер. Но не той е определящият, защото тук идеята е изнесена над конкретността. Защото любовта не е просто отношение към конкретен човек, а отношение към Космоса, доказателство за Божествено присъствие в нашето ежедневие.

 

 

Тя е като митичния Еднорог, който живее от вярата. Ако повярваш в него, той може да накара света да изпадне в изумление, може да живее вечно, може да прави реалността мека и гъвкава. Вярата и любовта са две еднакво пренебрегнати неща в човешкото битие, те са пречка пред пред личния егоизъм, не се съпоставят в реда на понятията план и перспектива. И колко беден е човекът, воден единствено от тези мисли за ред, план и перспектива, нали? 

 

 

А и нима ние не сме гости в свят, в който любовта е най-големия дар?

 

 

Експозицията включва около 30 платна и акварели - предимно пейзажи - пространства и атмосфери на „места пълни с енергия” и особени природни състояния. Композициите пресъздават камъни и вода, мостове, пътеки, котки, които присъстват мистично в човешкото пространство, море на изгрев и на залез. Класическият начин на трактовка  е само привиден, в него се усещат  повеи на импресионизма, символизма и американския магически реализъм.

 

 

Авторът за изложбата:

 

 

“Посвещавам изложбата на една жена-много скъп и близък човек, който успя да промени метаболизма в мен и ми показа какво значи да се чувстваш извор на енергия, показа ми света под друг ъгъл. Тя  ме накара да се чувствам целунат по челото от Бога. Това е най-незначителното, което мога да направя за нея - да я издигна в култ до небето, подобно на Гала и Дали, да я свържа с Космоса и звездите, да я направя надделнична. Да я направя произведение на изкуството. Защото един похлупак е нужен, за да отделиш своята роза, да покажеш колко е по-различна тя от всички останали, казва Малкия принц.

 

 

Чети и: Второ издание на "Златни искри"

 

 

Това, което елементарния човек , заедно с времето биха решили, че е нещо, което трябва да потъне в миналото , аз реших да въздигна, това, което някой би казал, че трябва да се превъзмогне и забрави, аз реших да направя вечност. А колко дълго е това завинаги-пита Алиса. Понякога само една секунда-отвръща Белия заек".

 

 

Изложбата ще бъде открита на 27 юни (петък) от 18.30 ч..Можете да я посетите до 14.07 2014 г. в галерия “Актив Арт” във Варна, ул. Дунав 5.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт