Видеохолика 2014

 

7-мото издание на Международния видео арт фестивал започва на 1 август

 

 


Седмата Видеохолика играе тематично с цифрата 7, представяйки онези коментари на подвижния образ, които декомпозират аудио-визуалната и концептуална матрица на 7, която обичайно е натоварена с множество символни и смислови обременености.

 

 

Видеохолика се открива в ново и атрактивно за фестивала и публиката пространство на южния план на Варна - Приморски плувен комплекс, Варна. Сред останалите открити локации на Видеохолика 2014 са Държавен куклен театър - Варна, Летен клуб Хоризонт, Клуб Ментол и полянката под Обсерваторията. Галерия Графит и Съвременното пространство са отново домакини на прожекциите, лекциите и презентациите в рамките на седмата Видеохолика.

 

 

За официалните призове на Видеохолика 2014 - Златен, Сребърен, Бронзов и БГ Видеохолик, се състезават 51 видео арт произведения от 47 автори. Журито на ВИДЕОХОЛИКА 2014, което ще разпредели наградите, е в състав: Яра Бубнова (куратор, България), Санчирчимeг Ванчинжав (художник, Монголия / Германия, Златен Видеохолик 2013), Мария Василева (куратор, България), Антонио Джеуза (куратор, Италия), Лей Ми-пинг (художник / куратор, Хонг Конг), Джейсън Уейт (куратор, САЩ).

 

 

Видеохолика 2014 е домакин на дискусионен панел на тема „Видео изкуство във фестивален контекст – качество / количество, медиация / куриране, селекция / колекция, дистрибуция / архив“. Панелът цели да дискутира алтернативното позициониране на видео изкуството във фестивален формат за изграждане на двустранна важност и ползи, както за артистите, така и за публиката, по примера на фестивал, който се провежда в тясно и инертно местно обкръжение, но сред голяма международна конкуренция. Модератор на панела е Яра Бубнова (България), а участници са Антонио Джеуза (Италия), Лей Ми-пинг (Хонг Конг), Джейсън Уейт (САЩ) и Маркус Хубър (Германия). Панелът ще се проведе на 4 август 2014 от 18.00 часа в Галерия ГРАФИТ, Варна.

 

 

 

 

Състезателната прожекционна програма на Видеохолика 2014 е обединена в тематичните блокове 1/7, 7/8 БГ, 3/7, ЛИЦА 7 и АниМе. Българските видеа са събрани в компилацията 7/8 БГ, която по традиция ще бъде представена в двора на Кукления театър на Варна на 2-ри август от 21.30 часа. Извън състезателната прожекционна програма на седмата ВИДЕОХОЛИКА включва: Селекцията „ДЪЛГИ КРАТКИ“; Проектът „Метаболизиран труд“ на кураторите Маргарида Менджис (Португалия) и Джейсън Уейт (САЩ); Документалният филм на Мина Милева и Весела Казакова „Чичо Тони, Тримата Глупаци и ДС“ и селекция от филми на американския режисьор Брус Чечевски.

 

 

Презентационната програма на Видеохолика 2014 включва лекциите „Политическите езици на видеото“ на Яра Бубнова (България) и „История на руския видео арт“ на Антонио Джеуза (Италия), както и представянето на фестивала за изкуство и дигитална култура transmediale (Берлин) от фестивалния мениджър Маркус Хубър (Германия). Трима художници ще  представят работата си на среща-разговор, сред които са Златната Видеохоличка 2013 Санчирчимeг Ванчинжав (Монголия / Германия), Лей Ми-пинг (Хонг Конг) и Арно Брией (Франция). В рамките на ВИДЕОХОЛИКА 2014 се откриват и две изложби – изложба на млади автори „7“ в Галерия 8 и изложба на инсталационни видеа LoopInc. в Съвременно пространство, Варна.

 

 

Чети и: "Реките на Европа" първо в София

 

 

Основни спомоществователи на Видохолика 2014 са Фондация “Америка за България” (София), Община Варна - Програмата за творчески проекти, Наградата "Гауденц Б. Руф” - Програма за подпомагане 2014 (София), Affect Media (Варна) и Мания Дизайн Студио (София). ВИДЕОХОЛИКА 2014 се организира от Сдружение Видеохолика (Варна) с подкрепата на Галерия ГРАФИТ (Варна), Галерия 8 (Варна), Държавен куклен театър (Варна), Клуб Ментол (Варна), Летен клуб Хоризонт (Варна), Приморски плувен комплекс (Варна) и Съвременно пространство (Варна), както и с подкрепата на множество приятели на Видоехолика от страната и чужбина.
Входът за всички събития на Видеохолика 2014 е свободен.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт