Евентуално, когато пътищата се подобрят

Бай Пешо строи нова къща, където ще живее с жена си

 

 

Изложба на Маартен Босвайк

 

 

Bulgarian Photography Now – онлайн платформа за съвременна българска фотография, представя проекта Евентуално, когато пътищата се подобрят"" на холандския фотограф Маартен Босвайк, който документира обезлюдените селища в южната част на българското Черноморие.

 

 

Въпреки икономическата криза, туризмът в България изглежда достига своя пик. Дори в условия на рецесия Слънчев бряг ежегодно посреща стотици хиляди летовници. Южната част на българското Черноморие отдавна е синоним на растеж, презастрояване и бързи пари, но само 100 км. по-нагоре развитието е в застой, а приходите от туризма са на рекордно ниско ниво. Обезлюдяването на района продължава с бързи темпове, местното населението застарява, а младите се местят в по-големите градове.

 

 

 

 

Проектът „Евентуално, когато пътищата се подобрят“ показва едно общество, което е на път да изчезне от картата. Какво ще остане, след като и последните обитатели на тези места вече не намират смисъл да живеят тук, какво ще запълни следите от тяхното заминаване? Там, където недостроените къщи и хотели са оставили траен отпечатък върху пейзажа, хората живеят в изолация, на големи разстояния един от друг, в контраст със съвременното урбанизирано общество. Романтичният идеал за живот в спокойно селце край брега на морето се сблъсква ъс заминаването на цяло едно поколение.

 

 

Вижте изложбата в този ТУК:

 

 

Чети и: Изложба на проф. Васил Вълев

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт