Господин Леонида откри фестивалa в Кампина

 

„Господин Леонида и опозицията” e копродукцията на Русенския и Гюргевския театър

 

 

Постановката откри снощи, 21 юни, първото издание на театралния фестивал в Кампина, Румъния. На него, в рамките на три дни, ще бъдат представени едни от най-добрите румънски спектакли, създадени през отминаващия вече сезон 2011/2012.

 

 

Организаторите са поканили за участие Националния театър „Йон Лука Караджале” и Театър „Нотара” - Букурещ, което само по себе си като факт е показателно за високото ниво на този нов фестивал. Той има конкурсно начало и ще се радваме, ако бъдем отличени.

 

 

Директорът на Русенския театър сподели, че нашето представление е било посрещнато с голям интерес и че именити актьори, критици и театрали са поздравявали с възторг целия екип, реализирал постановката.

 

 

„Господин Леонида и опозицията” е една от най-популярните пиеси на румънския класик Ион Лука Караджале /1852 -1912/, в която се разкриват нравствените и социални реакции на един мъж и една жена и тяхната слугиня, поставени в ситуация на опозиция срещу външния свят. В този  фарс те се доближават до героите на абсурда, а същевременно психологическите им преживявания са много сходни с тези в днешните кризисни времена.

 

 

Чети: Галерия Credo Bonum представя "Светлина и култ"

 

 

Текстът на Караджале звучи модерно и това е една от причините да бъде избран за копродукцията между Русенския и Гюргевския театър. Другата е, че тази година  в Румъния е обявена за  година на Караджале, защото се отбелязват 160 години от рождението му и 100 години от смъртта му.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт