„В ателието с Пикасо“ 28 юни – 15 август

 

Изложбата на художника, който променя облика на изкуството след себе си

 

 

Артистичният чар на ателието, срещата между модела и художника, произведение с „две лица“ показват интересен поглед към творчеството на най-влиятелната личност в изкуството на ХХ век - Пабло Пикасо, в новата експозиция на Галерията за модерно изкуство от 28 юни до 15 август.

 

 

По време на официалното откриване група млади и талантливи худжници демонстрираха сливането на автомобилния дизайн с изкуството като изрисуваха пред очите на арт ценителите един от най-желаните автомобили – Range Rover Evoque. Британският всъдеход, превърнал се в емблема на модерен дизайн и технологии,  вдъхнови през последната година множество творци по света за интересни художествени произведения и събития в духа на актуалната градска култура. Идва ред на София, като след откриването на изложбата, изрисуваният модел на Range Rover ще бъде изложен за няколко дни на пл. Народно събрание.

 

 

„В ателието с Пикасо“ събира графики, създадени през годините, в които неуморният каталунски артист рисува в „Ла Калифорни“ – семейна вила на Лазурния бряг в Кан. Творбите пренасят зрителя в атмосферата и артистичния чар на ателието, и разкриват тайнството на срещата между модела и художника.

 

 

Наименованието на изложбата е вдъхновено от две водещи серии от творби: „Калифорнийският скицник“ и „В ателието с Пикасо“.

 

 

В рисунките на Пикасо от 1914 до 1956 година често присъстват сценографичните постановки на моделa, ателието и натюрморта. Художникът се обръща многократно към тези теми през годините както в живописните си работи, така и в колажите си.

 

 

Сред интересните акценти в експозицията, също свързан с ателието и неговите елементи, е и монументалният натюрморт „Мандолина и Китара“ (1924г.), изпълнен с литографска техника от художника. Вълнообразните линии, декоративни шарки и широките хроматични елементи в тази творба предвещават появата на еволюиращия чувствен, биоморфен стил в изкуството на Пикасо, в който скоро ще отзнаменува появата на новата си любовница Мари-Терез Валтер. Живописното платно на този известен сюжет днес се намира в Музея Гугенхайм (Ню Йорк).

 

 

Калифорнийският скицник е портфолио, върху което Пикасо работи от 1 ноември 1955 до 14 януари 1956. То включва 25 листа, подвързани със спирала.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт