Националната художествена галерия отваря врати на 3 юли

 

Мащабната изложба “Майстора, цветето и вселената"

 

 

На 3 юли в 11 часа ще се състои тържественото откриване на обновените и ремонтирани зали на Националния музей на българското изобразително изкуство (Националната художествена галерия) в бившия Княжески дворец в столицата.

 

 

Проектът “Основен ремонт и преустройство на Националния музей на българското изобразително изкуство” е на Министерството на културата. Той е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие  от държавния бюджет на Република България.

 

 

Националната художествена галерия отваря своите обновени зали с мащабната изложба “Майстора, цветето и вселената”, посветена на 130-та годишнина от рождението на Владимир Димитров – Майстора.

 

 

Владимир Димитров – Майстора е сред големите и значими фигури в нашата културна история. Неговото ярко и самобитно изкуство e своеобразна емблема на българския национален дух. От голямото художествено наследство на художника са подбрани над 300 произведения – маслени платна, акварели и рисунки – които осветляват основните теми в творческия му път, разположени във всички зали.

 

 

Чети: Откраднатият „Don Juan Tenorio” беше върнат

 

 

Акцентът на тази изложба е в новия поглед към личността и творчеството на Майстора, тръгващ от неговото слово. В центъра на отделните части на експозицията се експонират мисли на художника за изкуството и живота. Те водят в смисловото разгръщане на самата изложба – през темите майчинство, моми, жътви, труд, деца, автопортрет.

 

 

Изложбата е организирана и с участието на ХГ ”Владимир Димитров-Майстора”, Кюстендил, която съхранява най-голямата за страната колекция от произведения на Майстора. Показани са и картини, собственост на: Софийска градска художествена галерия, и галериите в Русе, Добрич, Стара Загора, Бургас, Казанлък, Кърджали, Плевен. Изложбата ще продължи до средата на септември 2012 г.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт