Музика за цигулка и пиано

Една петъчна вечер след Велкиден

 


Теодора Късметска-Сороков, цигулка и Ивелина Казанджиева, пиано в  „Музика за цигулка и пиано”- един концерт с произведения на Моцарт, Брамс и Шимановски в Галерия Модо.

 

 

Програма:

 

1. Волфганг Амадеус Моцарт
Соната за цигулка и пиано Сол мажор, KV 301

 

2. Йоханес Брамс
Соната за цигулка и пиано № 3 в ре минор

 

3. Шимановски
Ноктюрно и Тарантела

 

Теодора Късметска-Сороков е родена в София през 1977 година в семейство, в което музиката е професионална съдба. На четири и половина години е приета в Музикалното училище „Любомир Пипков“, където започва обучението си по цигулка при педагозите И. Драгнева, Гарник Гукасян и Евгения-Мария Попова.

 

През 1993 година продължава в Лисабон при Валентин Стефанов.


16 годишна (през 1994 година) е приета във Виенския университет по музика, където следва при известните австрийски цигулари, професорите Йоханес Майсел и Йозеф Хел.

 

През 2002 година завършва с отличие и продължава професионалното си усъвършенстване в Есен (Германия) при изтъкнатия български цигулар проф. Минчо Минчев. През 2004 се дипломира с отличие и веднага е приета на работа в Симфоничния оркестър на Нюрнберг. На следващата година спечелва място в първи цигулки на Тонкюнстлер оркестър и се завръща във Виена, където работи и в момента.


Като студентка Теодора Късметска-Сороков става концертмайстор на Виенския младежки оркестър, с които концертира в най-реномираните зали на Европа. Участва като солистка в тържествени концерти организирани от австрийското правителство във Виена, в Люксембург и в концерти под патронажа на лорд Йехуди Менухин.

 

Активно се проявява и като камерен изпълнител с различни камерни формации. В последните години участва редовно с „Ансамбъл Концертанте“ в известния Международен музикален фестивал „Графенег“ – Австрия.

 


Ивелина Казанджиева завършва Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” – София със степен магистър по пиано и специализация по клавирен съпровод. Развива активна концертна дейност предимно като камерен изпълнител.

 

Носител на 13 награди за „най-добър клавирен съпровод” от различни международни конкурси. Концертирала е в почти всички страни в Европа, а така също няколко пъти в Япония.

 

Има много записи с български изпълнители.

 

Ивелина Казанджиева има и активна преподавателска дейност. Повече от 25 години тя преподава клавирен съпровод в Национално музикално училище – София и Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” – София.


Датата е 20 април (петък), 19:00 ч, а мястото Галерия Модо в София, ул. "Котел" 8
Вход: По желание

 


Резервации на events@modo.bg и 0894760154

 


www.events.modo.bg

 

 

 

  • Sparx
  • 2012-04-17 09:50:00

dsadsa

Още Арт