"Късмет по дяволите" премиера на Театър 199

Снимка: Симон Варсано

 

Там сред шумната нощ, двама самотници мълчаливо пият

 

 

В един бар някъде в Америка. Влизат и излизат хора. Всякакви. Вечер барът е пълен с думи, със смях, с музика. С всякакви звуци. Текат спорове. Разменят се вицове. Някой филосфства на висок глас, докато слушателят му незабелязан се е измъкнал за да повърне в тоалетната. Проститутка се опитва да забърше някого. От джубоксът звучат Луи Армстронг, Чарли Паркър, Дизи Гилеспи...

 

 

Там сред шумната нощ, двама самотници мълчаливо пият, хвърлят премрежени погледи и едва загатнати усмивки към сръчната бараманка зад плота. Друг път, тълпата я няма, няма глъч, само двамата самотници седят. Пият уиски, цедят спомените си, общуват в стихове!... Ако някой друг случайно влезе, те ще го огледат и ще изберат какви да бъдат за новодошлия – клоуни или пък разбойници.  Ако е жена с тъга в очите, те ще се превърнат в съперници, единият ще опита с нежност и внимание да я привлече, а другият –  със сила и с хитрост. Може би, по-късно, когато влезе друга, тези двамата ще разменят ролите си. И така нататък.

 

Снимка: Симон Варсано

 

 

А когато са сами отново, наливането продължава, ту в едната чаша, ту в другата; уиски, бренди, бира. И отново – спомени, мечти в облак от тютюнев дим и саксофон, китара, контрабас и барабан... Времето тече, но то край тях не отминава, тези двамата го поглъщат с всяка глътка алкохол и го отрязават във въображението ни.

 

 

В "Късмет по дяволите" зрителят надниква в бара и в сърцата на тези герои, които пият, спомнят си, смеят се и тъгуват в тютюневия дим, сред звуците на музика и скрибуцането на небесни сфери. 

 

 

„Късмет по дяволите” е по текстове на Джак Керуак и Чарлз Буковски.

 

 

Сценичен вариант: Атанас Бояджиев, Богдана Костуркова.

 

 

Постановка: Иван Урумов, сценография: Петьо Начев, звукова среда: Христо Йоцов.

 

 

Участват:

 

 

Чинаски: Георги Кадурин

 

Дийн: Пламен Сираков   

 

Жените: Мариана Миланова

 

Ударни инструменти: Андрей Велков

 

 

Гледайте премиерата на Театър 199 - "Късмет по дяволите" на 11 и 20 юли 2012 г. от 20.00 часа!

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт