"Седмица на българските гласове по световните сцени"

 

Второ издание на филмовия фестивал

 

 

От 13-и до 19-и юли в Дома на киното ще се проведе второто издание на филмовия фестивал “Седмица на българските гласове по световните сцени”. Организаторите на фестивала за втора поредна година ще зарадват меломаните в София с изключителни изпълнения на едни от най-големите български гласове, прославящи родната вокална школа по света. Прожекциите са със свободен вход. Всички прожекции са с начален час 18.30 часа, в Дома на Киното.

 

 

Фестивалът ще бъде открит на 13 юли /петък/, с прожекция на операта “Бохеми” от Джакомо Пучини с участието на трима колоси на оперното изкуство на XX в. – Лучано Павароти в ролята на Рудолф, Мирела Френи в ролята на Мими и бас номер 1 на света Николай Гяуров в ролята на Колин.

 

 

На 14 юли /събота/, предстои среща с Веселина Кацарова в “Хубавата Елена” от Жак Офенбах. За тази постановка на Цюрихската опера от 1997 г. BBC Music Magazine написа: “Режисьорът Лонер превръща операта на Офенбах в абсурдна фантазия, в която грее звездата на Кацарова в ролята на Елена.”

 

 

Чети: Репетират "Медея" на русенска сцена

 

 

На 15 юли /неделя/, меломаните ще имат удоволствието да се насладят на изпълнението на Александрина Пендачанска в премиерното за България заглавие “Двамата Фоскари” от Джузепе Верди. “

 

 

16-и юли е за всички, които обичат “Кармен” от Жорж Бизе. Почитателите на оперното изкуство ще имат шанса да се потопят в уникалната постановка на фестивала в Санкт Маргаретен, Австрия, заснета през 2005 г. В главната роля е Надя Кръстева, призната за най-добрата Кармен на нашето време.

 

 

Другото премиерно заглавие за България ще бъде представено на 17 юли /вторник/ - “Луиза Милер” от Джузепе Верди. Постановката е доминирана от изключителното българско сопрано Дарина Такова, чието вълнуващо изпълнение подчертава душевните терзания на Луиза.

 

 

На 18 юли Домът на киното ще бъде огласен от бас номер 1 на 21 в. - Орлин Анастасов в “Борис Годунов” от Модест Мусоргски. Постановката на Театро Реджо ди Торино през 2010 г. e на легендарния руски режисьор Андрей Кончаловски.

 

 

Филмовият фестивал “Седмица на българските гласове по световните сцени” ще завърши на 19-и юли с необикновеното изпълнение на Красимира Стоянова в ролята на Татяна от “Евгений Онегин” на П. И. Чайковски.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт