Sofia Contemporary тази есен

Last Riot. AES+F, 2007, a still from 3-channel video

 

Първото издание стартира на 19 октомври

 

 

Sofia Contemporary е нов фестивал за съвременно изкуство в столицата. Първото издание стартира на 19 октомври и ще продължи до 9 ноември.

 

 

Основната цел на събитието е да намали дистанцията между съвременното изкуство и българската публиката

 

 

Темата на първото издание е Сегашно продължително. Фестивалът ще представи художествени работи, които са част от ежедневието на големия град, говорят с публиката и предизвикват реакцията на случайните минувачи.

 

 

В продължение на 3 седмици жителите и гостите на София ще бъдат провокирани да съпреживеят града като колективно пространство, което може да бъде реорганизирано  и върху което може да се въздейства.

 

 

„Съвременното изкуство не е просто сегмент на днешната култура, а е важен маркер за състоянието на едно общество“, споделя Яра Бубнова, куратор на първото издание на на фестивала.

 

 

Чети: Хищната боя и изплъзващият се образ

 

 

В Българското общество има необходимост от дискусия за „съвременното“. Има необходимост от едно по-добро разбиране на понятието „съвременно“ като процес и от по-адекватно усещане за присъствието на хората във времето, което е само сега и е само тяхно.  Времето, което ни е дадено и няма да се повтори, но... може да бъде разтеглено в бъдещето като едно ново глаголно време в българския език -  „сегашно продължително”! 

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт