"Резос - Корабът" – проект на БНТ

 

"Божественият повелител на конете и водата”

 

 

БНТ стартира новия документален формат „Археосвят: по пътя на великите”, който е част от телевизионната поредица за архелогия „Непознатата земя”. Форматът ще покаже възстановки на исторически моменти от античната история и мащабния проект по строежа на бойния тракийски кораб, който БНТ започна преди няколко години. Корабът е главният от морската флотилия на цар Резос - „Божественият повелител на конете и водата”, както е наречен той от Омир в редовете на Илиадата, посветени на пристигането на траките в битката за Троя. Специална експедиция от учени, археолози, еколози ще плава с античния кораб по пътя на древните траки към Троя.

 

 

Основната част на корпуса на кораба ще бъде завършена на открито в старопланинското село Боженица – Ботевградско. На 12 септември корабът ще бъде превозен до лагера на спортна академия „Васил Левски” в Равда, където ще бъде представен на екипа от учени – историци, археолози и еколози, както и на участниците в бъдещата научна експедиция, на която зрителите на БНТ ще станат свидетели тази есен.

 

 

Оригиналният проект от новия документален формат „Археосвят: по пътя на великите”, носи името „Резос – Корабът” и ще съдържа шест едночасови филма. Зрителите ще могат да се запознаят с процеса по реконструирането на кораба, датиращ от преди 3500г., с интересни факти за тракийското мореплаване  и мащабни исторически възстановки. Документалните филми ще проследят пускането на кораба по вода от пристанището в Созопол и изпращането му на неговото първо морско пътешествие по Черно море.

 

 

Чети и: "Северно сияние" за четвърти път в София

 

 

Зрителите ще видят и обучението на екипажа на кораба – пресъздаването на бита и уменията на древните моряци по корабоплаване, гмуркане и риболов, както и процеса по набиране на доброволци, които ще бъдат подготвени в древните бойни умения, превърнали се днес в основа на спортните дисциплини плуване, бягане, стрелба с лък, хвърляне на копие, езда и борба. В рамките на поредицата националната телевизия ще излъчи и филм за пътешествието на кораба Резос от Созопол по славния път към Троя.

 

 

Продуцент и режисьор на поредицата е Атанас Димитров. Основни партньори на съвместния проект на БНТ и „Енох Филм” са  Национална спортна академия, Министерство на културата и Министерство на младежта и спорта.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV