„Валя Крушкина – журналистика за хората”

 

Годишни награди на фонд "Валя Крушкина"

 

 

Днес в Българската национална телевизия беше обявено учредяването годишните награди за журналистика „Валя Крушкина – журналистика за хората”. Наградите са създадени от фонд „Валя Крушкина”, учреден на 1 септември тази година от роднини, приятели и колеги на Валя от различни медии. Средствата, събрани до момента по сметката на Валя, са около 92 000 лв., които ще бъдат предоставени за лечението на онкоболни деца – кауза, в която Валя истински вярваше. Другата съществена задача на Фонда е да насърчава и подкрепя смелата българска журналистика с човешко лице.

 

 

В продължение на един месец всеки ще може да номинира журналисти и медии в една от четирите категории, публикувани в сайта на Фондация „Работилница за граждански инициативи”,  която е известна със своята роля за насърчаване на благотворителността и доброволчеството в обществото. Целта на наградите е да отличат примери за отговорна, обективна журналистика. Важна особеност при номинациите за конкурса е възможността всеки журналист сам да номинира свой материал. Категориите, в които ще бъдат приемани номинациите, са: „Печатна медия”, „Електронна медия”, „Онлайн медия” и „Млад Журналист”. Предвижда се да бъде връчена и една голяма награда за журналистика, която приема проблемите на хората, като свои лични проблеми така, както правеше Валя.

 

 

В конкурса могат да участват журналисти от печатни и електронни медии, интернет сайтове, както и представители на гражданската журналистика. Задължително условие за участие в конкурса е материалите, с които журналистът участва да са авторски и да са публикувани в определен период  – една година назад (от 11 септември 2011 до 11 септември 2012 година), като един журналист може да бъде номиниран или да се самономинира с максимум 3 материала. Възрастта на номинираните за наградата „Млад журналист“ към 11 септември 2012 година не би трябвало да надвишава 28 навършени години. Крайният срок за конкурса е 15 октомври 2012, 18:00 ч. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония през месец ноември.

 

 

Жури в конкурса ще бъдат:

 

Антоанета Цонева (Институт за развитие на публичната среда), Валерий Тодоров (БНР), Веселин Стойнев (в."Труд"), Веселина Седларска (списание „Тема”), Виктор Николаев (bTV), Владо Йончев (OFFRoad-Bulgaria.com), Вяра Анкова (БНТ), Димитър Манолов (КТ „Подкрепа”), Живко Георгиев („Галъп”), Любослава Русева (reduta.bg), Милена Цветанска (БНТ), Николина Димитрова (Bulgaria On Air), Силвия Великова (БНР), Пролет Велкова (Дарик Радио), Стояна Георгиева (Медиапул).

 

 

Общественият съвет на Фонда е съставен от доброволци, които ще работят всеотдайно и безвъзмездно в подкрепа на различни обществено значими инициативи. Съветът изрази благодарност към всички колеги, които бяха съпричастни с проблема и съдбата на Валя и показаха рядка колегиалност и отзивчивост по време на кампанията за нея.

 

 

Годишните награди за журналистика в памет на Валя Крушкина са създадени с надеждата, че медиите в България ще се обединят в подкрепа на каузата на обективната журналистика, с отношение и толерантност към проблемите на обществото и хората.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV