Ден по безопасност на движението

 

Kампания на БНТ – „Спри, детето запази!”

 

 

С първия учебен звънец днес стартира и Денят по безопасност на движението в рамките на кампанията на Българска национална телевизия и Столична община "Спри, детето запази!" С този призив в първия учебен ден лицата на БНТ помагаха на ученици да стигнат безопасно до училище. На пешеходни пътеки в София, Русе, Варна, Пловдив и Благоевград ученици и родители получиха светлоотразителни значки, стикери, шапки и тениски на кампанията.

 

 

Рано сутринта на пешеходната пътека на бул. Александър Малинов при Американския колеж бяха генералният директор на БНТ Вяра Анкова, директорът на Американския колеж д-р Пол Джонсън и Зоя Паунова – изпълнителен директор на „Астра Зенека”. В рамките на пешеходната акция, те превеждаха безопасно децата по пътя им към училище. Г-жа Анкова призова децата да пресичат само на определените за това места – пешеходните пътеки, а шофьорите да поглеждат и леко встрани към тротоара, дали там има човек, който  чака да премине. „Ролята на родителя е много важна,  защото когато ние започнем да нарушаваме правилата и да минаваме на червено или да тичаме забързано без да се огледаме,  детето ще следва нашия пример”  - допълни още тя. Д-р Джонсън поздрави БНТ за инициативата и благодари за вниманието, което се обръща на проблема.

 

 

Акцията подкрепиха и много популярни лица като Графа, Искрен Пецов, Богдан Томов и Кристина Димитрова и репортерите на „По света и у нас”.

 

 

 

 

„Да бъдем много внимателни, защото рискови ситуации винаги има. Просто да пазим децата максимално, за да могат те да бъдат щастливи” – каза Надя Обретенова, а колегата й Марина Матева допълни: „На мен много ми се иска в този най-вълнуващ за всички ученици ден, да призовем не само днес, но и всички 365 дни в годината: да пазим децата и те да са на първо място на пътя.” Журналистките помогнаха на най-малките ученици пред 38 СОУ в София да пресекат безопасно.

 

 

В столицата бяха монтирани над 70 предупредителни пътни знака с логото на кампанията в близост до детски градини и училища. Монтажът на пътните знаци започна още в четвъртък. Освен в София, инициативата обхвана още 6 областни града – Русе, Благоевград, Варна, Бургас, Пловдив и Сопот. Кампанията получи подкрепа далеч извън пределите на столицата и предизвика силна реакция - много са писмата, които пристигнаха на електронната поща в БНТ с предложения за обновяване на вече съществуващи пешеходни пътеки, създаване на нови или поставяне на светофарни уредби. Националната телевизия и общините ще се заемат с реализирането им.

 

 

С много атракции и концерт от 17.00 ч. пред Паметника на Съветската армия БНТ ще отбележи първия учебен ден и Деня на София. В рамките на кампанията "Спри, детето запази!" Националната телевизия и Столична община организират Ден по безопасност на движението. Забавни игри и конкурси очакват децата. Те ще могат да рисуват по асфалта и да карат колела безопасно, а отличниците ще спечелят много награди. За доброто настроение на малки и големи ще се погрижат Графа, Искрен Пецов, Кристина Димитрова, Богдан Томов, балет Веда Джуниър и децата от детски център "Весел столичен светофар".

 

 

Чети и: Излезе трейлърът за най-новия филм на Mel Gibson

 

 

Кампанията „Спри, детето запази!” ще остане отворена. Грижата за пешеходците, взаимната толерантност на пътя и спазването на закона са нещо, което трябва да се превърне в култура на движението за всички нас.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV