„Потребителската кошница” спря опасни детски сокове

 

Агенцията по безопасност на храните разпореди соковете да се изземат от търговската мрежа

 

 

Предаването на БНТ2 „Потребителската кошница” спря от производство опасни детски сокове  в страната. Производителят от с. Новачене, Плевенско е опаковал вредната стока в бутилка във формата на мече именно, за да привлече детската аудиторията.

 

 

Екипът на „Потребителската кошница” намери в магазини в центъра на София различни видове от това „иновативно” производство и ги предостави на Българска агенция по безопасност на храните. Проверката й на място откри шокиращи факти. Оказа се, че те съдържат вода и 11 Е-та.

 

 

Само през август и началото на септември предприятието е произвело и пуснало на пазара 110 000 сока от четири вида – всичките съдържащи само вода и химикали. И макар, че те не са забранени от закона, това не ги прави полезни за децата.

 

 

 

 

На етикетите с микроскопичен шрифт е изписано предупреждението, че соковете могат да предизвикат „неблагоприятно въздействие върху здравето на децата”. Освен това, в нарушение на закона са самите етикети и окачването им, начинът на затваряне на бутилките, а детската им форма е подвеждаща и не е разрешена.

 

 

Агенцията по безопасност на храните спря производството и разпореди соковете да се изземат от търговската мрежа в страната.
Предаването се надява, че  от производителя и печалбата му на гърба на тотално излъгания потребител ще се заинтересуват и други органи.

 

 

Гледайте разследването на  предаването „Потребителската кошница” тази събота от 13:00ч. само по БНТ2!

 

 

Чети и: So Independent Sofia стартира на 25 октомври

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV