Премиера на "Любовникът"

 

В Европейския ден за борба с трафика на хора – 18 октомври

 

Утре в Дома на киното ще се състои премиерата на румънския игрален филм „Любовникът” (с оригинално заглавие “Loverboy”), представящ темата трафика на хора през призмата на любовта между двама младежи. Филм за опасните пътища, по които първата любов може да те отведе.

 

 

Събитието се организира от София Филм Фест и Национална комисия за борба с трафика на хора.

 

 

Фестивалната прожекция на „Любовникът“ у нас е по време на София Филм Фест 2012, представен от режисьора Каталин Митулеску и актрисата в главната роля -  Ада Кондееску. До този момент „Любовникът” е носител на номинация за Каталин Митулеску в програмата „Un Certain Regard“ в Кан 2011, награда „Сърцето на Сараево” за най-добра актриса присъдена на Ада Кондееску, номинация „Сърцето на Сараево” за най-добър филм в Сараево 2011 и Gopos Award 2012 – номинации за най-добра актриса в главна роля, най-добър режисьор, монтаж, музика, звук, най-добър пълнометражен филм.

 

 

 

 

Премиерата на филма за България е избрана специално по повод Европейския ден за борба с трафика на хора – 18 октомври, тъй като сюжетът в „Любовникът” представя една типична история за младо момиче неусетно превърнало се в жертва на трафик на хора.

 

 

Чети и: Чеканови влизат в нов дом

 

 

През 2007 г. по инициатива на г-н Франко Фратини, 18 октомври е обявен за Европейски ден за борба с трафика на хора. На тази дата всички ангажирани институции, неправителствени организации и гражданското общество обръщат сериозно внимание на престъплението „трафик на хора“. На европейско и национално ниво се провеждат различни инициативи, които имат за цел да насочат вниманието към проблема и общите усилия на всички страни в превенцията и борбата с трафика на хора.

 

 

Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието, нарушение на общочовешките етични норми и морални ценности. Той е и сред най-доходоносните престъпления, наред с трафика на наркотици и оръжие. Престъплението трафик на хора се изразява в набирането, транспортирането, укриването на хора чрез заплахи, използване на сила или друга форма на принуда, с цел експлоатацията им. Тя може включва насилствена проституция, принудителен труд, държане в принудително подчинение, експлоатация с цел просия и джебчийство, отнемане на телесни органи и трафик на бременни жени с цел продажба на новородените им. Един от най-добрите начини за избягване на рискови ситуации е информираността!

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV