Премиера на "Кучешко сърце"

 

Разтърсващи истории за уличните кучета в София

 

 

„Кучешко сърце” е името на най-новия документален филм у нас, чиято премиера ще се състои утре, от 18.30 ч. в столичното кино „Одеон”. Представянето му в България се случва две седмици, след като бе показан за първи път пред английска публика в Лондон.

 

 

 

 

Режисьори на филма са Диана Костова и Иво Тодоров, главен редактор на „Часът на Милен Цветков” и журналист в БНР. „Кучешко сърце” е сниман в София и в най-големия приют за бездомни кучета – в Долни Богров. Паралелно авторите проследяват историите на животни, озовали се в клетките там, и на техни събратя, осиновени от стопани.

 

 

Двамата режисьори показват съдбата на уличните кучета в София през погледа на самите животни. По време на снимките научили, че сред бездомните четириноги, определяни често като “пръв приятел на човека”, има жестоко малтретирани: бити с лопати, с рязани уши и опашки, блъснати умишлено от автомобили. И единственото спасение за тези кучета е или в приют, или в дома на състрадателни хора.

 

 

 

 

В “Кучешко сърце” ще видим и гледната точка на стопаните, които разказват защо са осиновили бездомни кучета, какво им дава общуването с тях и как може човек да ги обикне. Авторите засягат и друга важна тема – тази за кастрацията като единствено решение на неконтролируемата популация, от една страна, и като превенция на опасни заболявания, особено при женските животни, от друга. Във филма участват и представители на приюта в Долни Богров и директорът на общинска фирма “Екоравновесие” в София Манол Нейков.

 

 

Чети и: И тази седмица спечелиха колата в "Национална лотария"

 

 

„Кучешко сърце” има и версия с английски субтитри, тъй като само преди две седмици бе представен пред английска публика. Именно с този проект режисьорът Диана Костова се дипломира в Университета на Бедфордшир, Англия, по специалността “Документално кино”. Освен от големия брой улични кучета в София, англичаните били шокирани и от програмата на Столична община, по която прибират животните, обезпаразитяват ги, кастрират ги и... отново ги пускат там, откъдето са взети. “Какъв е смисълът?”, попитали те.

 

 

 

 

И двамата автори имат в домовете си кучета, като осиновената от Иво Тодоров Тара е взета от улицата на 40 дни. „Кучешко сърце” е първият съвместен проект на Диана Костова и Иво Тодоров, но със сигурност няма да бъде последният – двамата вече работят по следващото предизвикателство – първата по рода си видео книга у нас.

 

 

Премиерата на документалния филм “Кучешко сърце” у нас ще се състои утре, 23 октомври, от 18.30 ч. в столичното кино “Одеон”.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV