„Цветята на Корана” за първи път в Стара Загора

 

Брилянтна селекция в кино "Комсомол"

 

Тази година за първи път фестивалът за кино от Близкия Изток и Северна Африка „Цветята на Корана” ще гостува в Стара Загора. От 5 май до 11 май в кино „Комсомол” ще бъдат прожектирани 9 филма, спечелили овациите на зрителите и отличени с награди от престижните филмови фестивали в Кан, Берлин, Венеция, Кайро, Дубай и Истанбул.

 


Фестивалът ще бъде открит с филма „Моля, не ни безпокойте” фаворит на зрителите в София и спечелил награди за най-добър филм от фестивалите в Дамаск и Фрайбург. Комедията на Мохсен Абдулвахаб е един от редките случаи, в които с усмивка се представя проницателен поглед върху ежедневието на хората в Техеран.

 


С помощта на „Истории от Бейоглу” и „Истанбул на пълна скорост” зрителите ще имат възможността да се разходят из малките улички на Истанбул, да надникнат в тайните ъгълчета на града, където само местните могат да ги заведат и да се потопят в морето от хора по главната улица на Истанбул – „Истиклял”.

 

 


Сред останалите заглавия са „Амрика” с награда на ФИПРЕССИ от Кан, „В очакване на Пазолини” с наградата за най-добър филм от фестивала в Кайро, звездният „Мирал” с Фрейда Пинто, Уилям Дефо, Хиам Аббас и Ванеса Редгрейв, „Детето на Кабул” с награда за режисура на Бармак Акрам от кинофорума в Трансилвания и „11 без 10”  отличен с наградата на журито от фестивала в Истанбул.

 


Фестивалът ще бъде закрит с „Историята на Ели” на тазгодишния носител на „Оскар” за чуждоезичен филм Асгар Фархади. „Историята Ели” печели „Сребърна мечка” от фестивала в Берлин, а изпълнителката на главната роля Голшифте Фарахани е най-успешната иранска актриса, делила екран с Леонардо ди Каприо в „Мрежа от лъжи” и Изабела Роселини в „Пиле със сливи”.
 

 

Събитието се организира с подкрепата на „Различният поглед” и кино „Комсомол”.

 

Още Кино & TV