Култови БГ филми на 4 екрана

 

Филмите са избрани с гласуване във Facebook

 

 

Българските игрални филми „Куче в чекмедже”, „Опасен чар”, „Оркестър без име” и „Войната на таралежите” ще бъдат прожектирани от 3 до 7 ноември от 19:03 ч. в градинката пред галерия „Академия” (ул. „Шипка” № 1) абсолютно безплатно за жителите и гостите на София. Те са част от художествения проект „Обществено кино на тиха пресечка” на тайландския артист Риркрит Тираваниджа, реализиран в рамките на фестивала за съвременно изкуство Sofia Contemporary.

 

 

Киното на открито се състои от четири големи екрана, подредени във формата на квадрат, които ще излъчват едновременно филмите всяка вечер в продължение на пет дни. Култовите ленти от българското игрално кино на миналия век бяха избрани чрез гласуване, проведено на страницата на Sofia Contemporary във Facebook. В отговор на въпроса „Кой е любимият ви български филм?” потребителите избраха с 1193 гласа „Куче в чекмедже”. След фаворита в класацията се наредиха „Опасен чар” със 719 гласа, „Войната на таралежите” с 312 гласа и „Оркестър без име” с 299 гласа.

 

 

Чети и: Емоционални срещи очакват Деси Стоянова

 

 

Роденият в Буенос Айрес тайландски художник Риркрит Тираваниджа е признат за един от най-влиятелните артисти на своето поколение. Работата му няма конкретнa среда на изява – той  съчетава в нея традиционна изработка на предмети, публични и частни пърформанси, обучение и други форми на обществени услуги и социални дейности. Носител е на наградата Hugo Boss за 2004 г., присъдена от музея Гугенхайм, удостоен е и с отличието Benesse на Музея за съвременно изкуство в Наошима, Япония, както и с наградата Lucelia Artist на Смитсонския американски музей на изкуствата.

 

 

Проектът „Обществено кино на тиха пресечка” е реализиран за първи път през 1999 г. в Глазгоу, като местната общност избира да гледа филмите „Казабланка”, „A Bug's Life”, „Книга за джунглата” и „Животът е чудесен”. През 2001 г. работата е представена и на 7-то Международно биенале в Истанбул, където са прожектирани две холивудски продукции и два турски филма. За първи път в България творбата представя изцяло национално кино.

 

 


Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV