Прожекция на номинирания с Оскар "В мрака"

 

Лента за Холокоста и оцеляването, заснета по истински случай

 

 

„Полски католик и крадец укрива евреи в каналите на Лвов, които познава добре, защото работи като каналджия и е крил там откраднатото". Toва изречение, прочетено във вестника, шокира сценариста Дейвид Шамун и дава началото на няколкогодишното пътуване на филма „В мрака” към екраните на кината. Това е истинската история на Леополд Соха, който извървява пътя от дребен  мошеник до герой, отличен с медала „Праведник на народите”.

 

 

Поляк от Лвов в продължение на повече от година помага и дава подслон на укриващи се в каналите бегълци от гетото. За пари. Но това, което изглежда като възможност за печалба, се превръща в дълбока емоционална връзка между Соха и бегълците и прераства в героична битка за човешкия живот.

 

 

Kристина Хигер, последната жива от групата евреи, спасени от Соха, потвърждава, че авторите на филма са успяли да пресъздадат събитията такива, каквито са били в действителност.

 

 

2012 г. филмът "В мрака" е номиниран за Оскар в категорията „Най-добър чуждестранен филм”. Гледайте го на 15 ноември (четвъртък) от 18.00 часа в Полския институт. Входът е свободен.

 

 

Чети и: "Чужденецът“ спечели престижна международна награда

 

 


Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV