Kино от Близкия Изток и Африка

 

Sofia Menar Film Festival

 

 

Sofia Middle East & North Africa Region Film Festival ще се проведе за първи път в столицата от 16-ти до 31-ви януари. Фестивалът продължава традицията на „Цветята на Корана”, чиито четири издания от 2009-та до 2012-та година представиха на българските зрители повече от 120 филма, произведени в страните от Близкия Изток и Северна Африка. В рамките на две седмици зрителите ще могат да видят над 50 заглавия в салоните на кино „Люмиер”, Euro Cinema, Червената къща и Dada Cultural Bar.

 

 

Програмата на Sofia Menar Film Festival ще бъде разделена в 7 секции, представящи най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино в региона. По повод двегодишнината от Арабската революция ще бъде поставен акцент върху Кайро и събитията, които се случват там след промените. За всички пътешественици е предвидена програмата „Керван сарай”, в която ще бъдат представени филми, показващи дестинации, които повечето зрители мечтаят да видят, но достигането до тях е изключително трудно. В рубриката „Закъснели премиери” фестивалът ще покаже заглавия от близкото минало, които не са имали своята българска премиера. Със специална селекция ще бъде представен фестивалът за късометражно кино в Кайро Moscars Al-Hurria Film Festival, на чието следващо издание ще бъде включена програма с български късометражни филми.

 

 

 

 

Освен филмовата програма, Sofia Menar Film Festival ще включва и съпътстващи събития като изложби, концерти, литературни четения и дискусии.

 

 

Сред заглавията, които ще имат своята премиера на фестивала са режисьорския дебют на Музафер Йоздемир, отличен с наградата за мъжка роля на фестивала в Кан за участието си в „Отчуждение” на Нури Билге Джейлан – „Роден дом”, един от най-успешните марокански филми „Андалусия, моя любов” на Мохамед Надиф, „Стъклената менажерия” на Бахрам Таваколи по едноименното произведение на Тенеси Уилямс, забавният кулинарен пътеводител „Правете хумус, а не война” на Тревър Греъм и изключително задълбоченото изследване на Стивън Олсън върху последователите на персийския мистик Руми „Сема: една завършена любов”.

 

 

Чети и: TV7 с нови собственици

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV