Панорама на финалистите за LUX 2012

 

28 - 30 ноември в Дома на киното

 

 

Информационното бюро на Европейския парламент в България, в партньорство с Международния София Филм Фест и италианския Културен институт в България, организира за втора поредна година представяне на наградата за кино на ЕП LUX 2012 на 28 - 30 ноември 2012 г. в Дома на киното, ул. "Екзарх Йосиф" 37.

 

 

Тази година в панорамата са включени трите филма-финалисти за 2012 г., като това ще бъдат техните премиерни прожекции в България. На 30 ноември в Дома на киното каним всички киномани на публична дискусия, посветена на наградата ЛУКС и европейското кино, с участието на журналисти и филмови експерти.

 

 

На 28 ноември в 18.00 ч. в Дома на киното панорамата ще бъде открита официално от Мира Сталева, заместник-директор на София Филм Фест, Виолета Станичич, ръководител на Информационното бюро на ЕП в България, и Анна Амендоладжине, директор на италианския Културен институт. Първа ще бъде представена копродукцията на Италия и Франция „Io sono Li” ("Шун Ли и поетът") на режисьора Андреа Сегре.

 

 

Филмът на Andrea Segre „Шун Ли и поетът“ бе отличен с филмовата награда LUX за 2012 г. в Страсбург в сряда, 21 ноември. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц връчи наградата на г-н Segre на официална церемония в парламентарната зала в Страсбург. Филмът разглежда проблемите на имиграцията и конфликтите между членовете на традиционните общества и индивидуалните стремежи. Той разказва една впечатляваща история за приятелство, която разбива стереотипите и предразсъдъците спрямо „чужденците“.

 

 

Тази година, за първи път от създаването на филмовата награда LUX през 2007 г., Парламентът бе домакин на "Дните на филмите LUX" , по време на които се прожектираха филмите финалисти от всички държави членки, давайки възможност на хиляди граждани да гледат тези европейски филмови продукции.

 

 

Обявявайки наградата председателят Шулц заяви: „Тази награда допринася за преодоляването на езиковите и географски бариери, давайки възможност на много хора да гледат тези филми и, дискутирайки ги, да се включат в едно общоевропейско културно пространство.“

 

 

Чети и: Нова Броудкастинг Груп ще продава FOX в България

 

 

На церемонията Andrea Segre заяви: “Благодаря на Европейския парламент и на организаторите на тази награда, тъй като тя е изключително важна за разпространението на независимото кино, което обсъжда проблемите и напреженията в обществата ни в Европа.“

 

 

Европейският парламент връчва филмовата награда LUX всяка година за филми, които илюстрират или поставят въпроси относно фундаменталните ценности на европейската идентичност, изследват културното многообразие в Европа или представят гледни точки относно процеса на изграждане на Европа.

 

 

Като част от наградата, Парламентът финансира превода на филмите финалисти на всички официални езици в ЕС за "Дните на филмите LUX". Освен това Парламентът спонсорира и адаптирането на оригиналната версия на спечелилия наградата филм за хора със зрителни и слухови увреждания, както и неговото представяне.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV