"Любов" на Михаел Ханеке с 4 награди на EFA

 

Режисьорът отново получи най-престижния приз "Европейски филм на годината"

 

 

Филмът с най-много награди на Европейската Филмова Академия е носителят на „Златна палма” за 2012 година е най-новата творба на Михаел Ханеке „Любов” („Amour”). Той ще бъде и един от акцентите в програмата на предстоящия 17-и Международен София Филм Фест през март 2013. „Любов” е най-добрият европейски филм за 2012 година, Михаел Ханеке получи наградата за най-добър режисьор, както и номинация за сценария на „Любов”. Наградите за най-добър актьор и най-добра актриса бяха присъдени на Жан-Луи Трентинян и Емануел Рива. Филмът бе номиниран и в категорията „операторското майсторство” за работата на Дариус Конджи.

 

 

Михаел Ханеке отново получи най-престижния приз „Европейски филм на годината”, както това се случи през 2009 година с предишната му творба „Бялата лента”.

 

 

 

 

„Алоис Небел” на Томаш Луняк, представен в програмата на София Филм Фест през 2012 година, бе една от трите творби с номининация за най-добра анимация, и именно той получи наградата.

 

 

Освен пълнометражните творби, 14 късометражни филма, номинирани от авторитетни филмови форуми в Европа, се състезаваха за престижното отличие, често определяно като Европейски „Оскар”. Филмът на Тудор Джурджу „Супермен, Спайдърмен или Батман”, представен в програмата на София Филм Фест през март 2012, получи наградата за Най-добър късометражен филм.

 

 

Сред номинираните за режисьор на годината бе един от специалните гости на 16-ия София Филм Фест Нури Билге Джейлан, като филмът му „Имало едно време в Анадола” (разпространяван в България от Арт Фест) бе отличен с номинация и в категорията „операторско майсторство” за работата на Гьокан Тиряки.

 

 

В категорията „Европейско откритие на 2012 – Награда на ФИПРЕСИ” бе номиниран и филма на Ангелина Никонова и Олга Диховичная „Портрет по здрач”, показан на София Филм Фест 2012.

 

 

Сред останалите филми направи впечатление вниманието към творбата на Стив Макуин „Shame” – с награда за операторско мойсторство, която получи Шон Бобит и за монтаж (Джо Уокър) и с номинации за Европейски филм на 2012, за режисура (Макуин) и за най-добър актьор (Майкъл Фасбендер). След „Shame” по брой номинации се нареди „Дама, поп, асо, шпионин” на Томас Алфредсон – филмът получи награди за постижението на композитора Алберто Иглесиас и за работата на художника Мария Джуркович, с номинации бяха отличени Гари Олдман (най-добър актьор) и операторската работа на Хойте Ван Хойтема.

 

 

Изключителната Хелън Мирън получи почетната награда за Европейско постижение в света на киното за 2012 година (European Achievement in World Cinema 2012). Наградата за цялостен принос бе връчена на легендарния майстор на Европейското кино – маестро Бернардо Бертолучи.

 

 

Европейската филмова академия днес обединява около 2700 професионалисти в киноиндустрията на Стария континент, като основната цел е популяризация на европейската филмова култура. Създаването на академията е по инициатива на група кинаджии през 1988 година, за първи президент е избран Ингмар Бергман. През 1996 година негов приемник става Вим Вендерс, а от 2005 година председател на борда на академията е френският продуцент Ив Мармион.

 

 

Чети и: Зеленият фенер - премиерно по HBO

 

 

Малта посрещна членовете на Европейската филмова академия, номинирани и наградени кинаджии, на 1 декември за церемонията по раздаване на 25-ите Европейски филмови награди в Средиземноморския конферентен център – уникално пространство, което се използва от 1574 година за различни цели в културния живот на Малта. Номинациите за Европейските филмови награди бяха обявени на 3 ноември, в Севиля.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV