„Студени следи” по БНТ отваря забравени досиета

 

Предаването „Студени следи” ще се излъчва всяка неделя от 19.00 ч

 

 

Новото авторско предаване на журналиста от БНТ Надя Обретенова представя забавени съдебни дела, нерешени случаи, които съсипват човешки съдби, неразкрити или забравени престъпления. В България по принцип съдебната система работи бавно, а когато едно дело не се решава дълго, това означава, че държавата се отказва от правосъдието. Поради тази причина хората с години чакат възмездие, а други лежат в затворите без присъди, а след това съдят държавата в Страсбург и получават  обезщетение.

 

Стига се и до абсурди, при които престъпници са финансово компенсирани, само защото прокуратурата и съдът са действали мудно.


Мисията на БНТ като обществена медия е да показва недостатъците в правораздаването, още повече, че тази сфера е една от най-критикуваните в годишните доклади на Европейската комисия. Неведнъж авторката провокира общественото мнение с документални филми за подобни случаи и това е една от причините те да бъдат обединени в предаването „Студени следи”. 

 

Темите, които зрителите видяха в документалните филми „Присъда: невинен” за тройното убийство в столичния квартал „Гео Милев” преди 14 години, за което все още няма осъден; „Деси: търси се” – за отвлеченото момиче във Видин през 2002 г., дело, което все още не е влязло в съда, са само част от студените досиета, които екипът на предаването отваря.

 

Журналистката Надя Обретенова от години прави разследвания по горещи криминални теми и забавени съдебни дела.


Предаването „Студени следи” ще се излъчва всяка неделя от 19.00 ч. В него освен документална част ще има и разговори с най-точните хора, от които зависи решаването на конкретния случай. Разговорите в студиото ще са подчинени на основната цел на екипа да получи отговор на въпроса – защо случаят е попаднал в категорията „Студени следи”.

 

Всеки път предаването освен общественото мнение, ще провокира и тези, от които зависи бързото решаване на всеки случай. За екипа на „Студени следи” няма малко и голямо дело и всеки нерешен случай е важен .

 

 

 

Още Кино & TV