На светло със Sofia Menar Film Festival

 

Откриване на 16-ти януари в кино Люмиер

 

 

56 премиерни заглавия ще бъдат показани на започващия следващата седмица Sofia Menar Film Festival. Салоните на Люмиер, Euro Cinema, Червената къща и Dada Cultural Bar ще посрещнат любителите на киното от Близкия Изток и Северна Африка. Паралелно със София фестивални прожекции ще се състоят и в Бургас, Варна, Велико Търново и Пловдив.

 

 

Sofia Menar Film Festival ще бъде открит на 16-ти януари в кино Люмиер с един от най-гледаните близкоизточни филми за изминалата година - палестинският „Хабиби”, отличен с 4 награди на фестивала в Дубай, включително и за най-добър филм.

 

 

В програмата е включена най-скъпата иранска продукция до момента – историческата драма „По морския път на коприната”, чийто бюджет надхвърля 10 милиона долара. Сред останалите заглавия от Иран са екранизацията по Тенеси Уилямс „Стъклената менажерия”, отличен с 2 награди от фестивала в Монреал, смешно-тъжният „Роднински спънки”, в чийто персонажи ще се припознаят голяма част от българските зрители и класическото предложение от Аббас Киаростами „Вятърът ще ни понесе” – носител на наградата на журито и наградата на ФИПРЕССИ от фестивала във Венеция.

 

 

 

 

Киното на Мароко ще бъде представено от абсолютния хит в страната за 2012-та - комедията „Андалусия, моя любов” и предизвикателния „Любов в медината”, отличен с наградата за най-добър филм и наградата на публиката на кинофорума в Рабат.

 

 

Фестивалът ще предложи много силна турска селекция включваща последния филм на Юмит Юнал „Нар”, отличен с награда на журито от фестивала в Анталия, черната комедия „Вечеря за злобари” предизвикала голям интерес както сред зрителите, така и сред критиците на фестивала в Анкара, където получава 5 отличия, режисьорския дебют на Музафер Йоздемир, познат от филмите на Нури Билге Джейлан – „Роден дом” и носителя на наградата за режисура от фестивала в Анталия „Остатъци”.

 

 

Ще се насладим на вечната Клаудия Кардинале в тунизийската продукция „Връвта”. Малцина, може би, знаят, че актрисата е родена в Тунис и цели 50 години след последната си филмова роля там, се завръща на снимачната площадка в родината си. От Тунис идва и омнибус проектът „Тунизийски истории”, в който няколко истории са заплетени от дебютантката Нада Мезни Хафайед. В програмата има и едно класическо предложение от Тунис – „Баба Азиз” на ветераните Насер Хемир и Тонино Гуера. Това е един от последните проекти на Тонино Гуера, по чиито сценарии са заснети шедьоври като "Амаркорд", "Фотоувеличение", "Забриски пойнт" и "Джинджър и Фред".

 

 

 

 

Фестивалът ще постави фокус върху събитията в Кайро с три филма. Документалният дневник от  площад Тахрир „Бунтът” ще има своята европейска премиера у нас. Артистичният „Шумът на Кайро” ще представи арт сцената в египетската столица, а игралното предложения във „Фокус: Кайро” е „Бягство от Кайро”, в който са представени трудните взаимоотношения между мюсюлманин и християнка.

 

 

 

В програмата на фестивала са включени и два филма от Алжир – топлата семейна история „А ти колко ме обичаш?”, в която малкият Адел е принуден да живее при баба си и дядо си, след като родителите му се разделят и приключенският „Кол-шоп Ал Мактуб” за двама швейцарци, чийто камион аварира насред пустинята Сахара.

 

 

Късометражната програма на фестивала включва 18 заглавия разделени в три блока - Цветята на Корана: Близък Изток, Африка и Ориент. Всички те ще могат да бъдат видени в Dada Cultural Bar. Пак там на 27-ми януари Калина Ралева ще демонстрира калиграфски умения с къна, а на 29-ти ще бъде представен романът на Тахир Шах „В хиляда и една нощи”, издаден от ИК „Барака”.  Авторът е добре познат на българските читатели от предишната си книга „Къщата на халифа”.

 

 

Документалната програма на фестивала включва един изключителен проект, представящ поезията на персийския мистик Джеляледдин Руми – „Сема: една завършена любов”. Среща на учени, музиканти, дервиши и други суфи-практици, които изразяват своето възхищение от Руми и неговия духовен наставник Шамс от Табриз. Преди прожекцията на филма на 21-ви януари в Червената къща ще се състои лекция-дискусия на тема „Суфизмът – пътят, който води навсякъде” с водещ Велин Белев, преподавател по арабски език и ислямска философия към Нов български университет.

 

 

Чети и: Хобитът в ТОП 5 на най-касовите у нас

 

 

Сред останалите заглавия в документалната програма са изключително забавният „Правете хумус, а не война”, в който режисьорът Тревър Греъм се опитва да научи кой всъщност е създал хумуса и каква е тайната рецепта за приготвянето му и красивата история за Кападокия „28 дни на Луната”, в който Еда Елиф Тибет представя жителите на малкото селце Гьореме и невероятните гледки, които се разкриват пред очите им. „Дубай: да търсиш изкуство сред блясъка” показва едно непознато лице на града, станал символ на космическите небостъргачи в арабския свят. „Константино” пък проследява историята на един от най-уважаваните граждани в сирийския град Хомс – Дауд Константино Ал Хури, през погледа на един от внуците му, роден в Бразилия и решил да потърси корените на своя дядо, като се отправи на пътешествия из Сирия.

 

 

Своята фестивална премиера ще има новият филм на Михаел Хел „Копнеж”, проследяващ историята на майка и дъщеря в турските градове Измир и Антакия. Предишната творба на режисьора „Пресечна точка: Истанбул” беше най-гледаният филм в последното издание на фестивала „Цветята на Корана”.

 

 

За пътешествениците е подготвена програмата „Керван сарай”, която включва 4 филма за търсачи на силни усещания, решили да се отдадат на скоростно запознаване с различните култури по света.

 

 


Менар (произнася се и манар) на арабски означава фар, пътеводна светлина, светило.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV