Зарови сърцето ми в Ундид Ний

 

Премиера по Cinemax

 

 

Действието на филма е ситуирано след кървавата победа на сиуксите над войските на ген. Къстър при Литъл Биг Хорн.

 

 

Филмът преплита гледните точки на трима герои: Чарлс Ийстман (Адам Бийч) с индианско име Охиеса – млад сиукски лекар, завършил в Дартмут, жив пример за успеха на асимилацията. Седящия Бил (Аугуст Шеленберг) – гордият вожд на племето лакота, който отказва да приеме политиката на американското правителство, решено да лиши хората му от техните самоличност, достойнство и свещена земя – Блек Хилс в Дакота, където има златни находища; и сенатор Хенри Доус (Ейдън Куин), който е един от архитектите на държавната политика по индианските въпроси.

 

 

Докато Ийстман и учителката аристократка Илейн Гудейл (Ана Пакуин) работят, за да подобрят живота на индианците в резервата, сенатор Доус лобира пред президента Юлисъс Грант (Фред Долтън Томпсън) за по-човечно отношение, особено след последните войнствени постъпки на ген. Уилям Текумзе Шърман (Колм Феоре). Индианците виждат надежда в лицето на пророка Уовока (Уес Стъди) и Призрачния танц – месиански танц, който предсказва края на игото на белите хора. Надежда, която окончателно загива след убийството на Седящия Бил и клането на стотици индиански мъже, жени и деца от 7-ми кавалерийски полк при Ундид Ний на 29 декември 1890 г.

 

 

Чети и: Премиера: Гангстерски отдел

 

 

6 награди “ЕМИ®” ’07 – за най-добър ТВ филм, операторско майсторство, монтаж, звук, звуков монтаж и грим; Награда на Режисьорската гилдия на Америка за ТВ филм; 9 номинации за “ЕМИ®” – за режисура, поддържащи актьори на Ейдън Куин и Аугуст Шеленберг, поддържаща актриса на Ана Пакуин, сценарий, музика, сценография, костюми и специални ефекти; 3 номинации за “Златен глобус®” ’07 – за най-добър ТВ филм, актьор на Адам Бийч и поддържаща актриса на Ана Пакуин; Номинация от Гилдията на филмовите актьори за поддържаща актриса в ТВ филм на Ана Пакуин; Номинация от Гилдията на американските сценаристи за адаптиран ТВ сценарий; Номинация от Американското общество на операторите за ТВ филм.

 

 

Гледайте по Cinemax на 26 януари (събота) от 22:00 часа.

 

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала: 

Още Кино & TV