Киното днес – Големите майстори

В мъглата

 

Акценти във фестивалната програма на СФФ

 

 

София Филм Фест има специална мисия - да представя на българската публика най-актуалните световни кинотворби, заедно с техните автори във фестивалната рубрика „Киното днес”.

 

 

И в това издание на форума ще бъде представен един от най-коментираните филми от фестивала в Кан – „В мъглата” на руския режисьор Сергей Лозница, както и най-новата творба на носителя на Оскар Данис Танович „Епизод от живота на събирача на желязо”. Зрителите ще могат да видят и любопитното превъплъщение на българина Христо Живков в „Най-доброто решение”, както и новата романтична комедия на датчанката Сузане Биер „Трябва ти единствено любов”.

 

 

„В мъглата” (В тумане) е носител на наградата на ФИПРЕССИ от Международния кинофестивал в Кан 2012 (където и номиниран за „Златна палма”), на Гран-при от „Зеркало” - международния фестивал, носещ името на Тарковски, наградите на Екуменическото жури и за най-добър актьор в Котбус, награден е като най-добър филм в Одеса, Ереван и Триест.

 

 

„В мъглата” е заснет по романа на белоруския писател Васил Биков. Филмът отвежда зрителите в далечната 1942-ра година, до западната граница на бившия Съветски съюз, където местните партизани водят ожесточени битки в съпротивата срещу окупаторите. Дълбоко в древната гора, няма приятели, нито врагове и където границата между предателството и героизма изчезва, един обикновен работник на жп линията е принуден да направи морален избор в изключително извънредни обстоятелства.

 

 

Лука Мациери

 

 

Във филма „Най-доброто решение” (Better This Way) на режисьора Лука Мациери българският актьор Христо Живков играе млад психиатър от италиано-румънски произход, който се опитва да намери компромис със себе си и се разкъсва между чувството за отговорност и желанието за бягство от реалността, между приятелството и страстта.

 

 

Марко трябва да намери „най-доброто решение” за себе си, тъй като наскоро съпругата му се е самоубила, но това не е единственото, което вгорчава живота му. Отношенията с доведената му сестра Мария, която страда от психично разстройство и изпитва необичайна обич към брат си, все повече му тежат. За да избяга от горчивата реалност, Марко решава да се върне към старата си работа при затворниците с психични отклонения в румънския град Тимишоара...

 

 

Епизод от живота на събирача на желязо

 

 

На София Филм Фест през март българските зрители ще могат да видят и най-новия филм на босненския режисьор Данис Танович – „Епизод от живота на събирача на желязо” (An Episode in the Life of an Iron Picker / Epizoda u zivotu beraca zeljeza). Филмът разказва за живота на Назиф, който се стреми да изхранва семейството си. Докато той обикаля и търси железни отпадъци, жена му Сенада се грижи за дома и двете им малки момиченца.

 

 

Тя е бременна в петия месец, но плодът е мъртъв, състоянието на жената е критично и тя веднага трябва да бъде оперирана. Въпреки молбите на Назиф, в болницата отказват да оперират Сенада – без здравна осигуровка и без такса от 500 евро, и я връщат у дома, в ромското селище в централна Босна. Следващите 10 дни дни се оказват цяло изпитание за Назиф и Сенада, изправени пред грубостта и безсърдечието на съвременното общество.

 

 

Филмите на Данис Танович имат запазено място в сърцето на българската публика още от хитовия „Ничия земя” през 2002 година до миналогодишната ретроспектива с негови филми в програмата на 16-ия СФФ („Ничия земя”, „Ад”, „Очите на войната”, „Цирк Колумбия”), включваща и късометражния „Багаж”, който бе представен от самият режисьор – специален гост и носител на наградата на София за принос към киноизкуството.

 

 

Трябва ти единствено любов

 

 

Всички почитатели на стойностното европейско кино ще бъдат фестивално изкушени и от романтичната комедия на Сузане Биер „Трябва ти единствено любов” (Love Is All You Need). Главните роли са поверени на Трайн Дирхолм и Пиърс Броснан. Вярата в другите човешки същества е сърцевината, около която Сузане Биер подрежда зареждащия с оптимизъм разказ. При все че в реалния живот този вид доверие обикновено рядко e възнаградено, в тази романтична комедия след много премеждия, това се случва.

 

 

В „Трябва ти единствено любов” Ида е приключила последната порция химиотерапия и се завръща в къщи, за да открие, че съпругът й е в леглото с нейна колежка. Ида заминава сама на сватбата на дъщеря си в Италия и по пътя ненадейно се натъква на бащата на младоженеца Филип, когото заклеймява като опасен флиртаджия и женкар. Но първите впечатления бързо избледняват, а Ида е на път на открие свой друг, по-различен живот…

 

 

Чети и: Първи кадри от "Операцията 2"

 

 

Новото кинопредложение на датчанката Биер, която през 2011 година грабна  „Оскар” за чуждоезичен филм за „В един по-добър свят” („In a Better Way”), е  интелигентна романтична комедия с горчив вкус, в която има повече смешни, отколкото тъжни моменти. Сценарият на Андерс Томас Янсен и екранното взаимодействие между Броснан и Дирхолм вече успяха да спечелят зрителските овации на фестивалната публика.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV