Премиера: Горящият храст

 

Оригинална продукция на HBO Европа

 

 

Една вълнуващата премиера по HBO. В неделната вечер на 3 март от 23.00 часа ще можете да проследите първия епизод на филма „Горящият храст”, копродукция на Чехия и Словакия.

 

 

16 януари 1969 година. Ян Палах, студент във Факултета по изкуства в Прага, се самозапалва в опит да разбуди нация, която изпада в летаргия след съветската окупация през август 1968. В предсмъртната си бележка, Ян съобщата, че той е само първата от една по-голяма група жертви. Ако исканията на групата не бъдат удовлетворени в рамките на пет дни, пише той, още човешки факли ще пламнат.

 

 

Майор Жреш, офицер от тайната полиция, поема разследването по случа. Неговите опити да открие и спре последователите на Палах се сблъскват с действията на Ян Травничек, председател на студентската асоциация на Университета, който се опитва да използва саможертвата на Палах, за да упражни натиск върху правителствени лица и да повлияе на обществото. 

 

 

 

 

Майката на Ян, Либуше, и брат му, Юри възлагат надеждите си на лекарите, които се опитват да спасят Ян, но напразно. На четвъртия ден той се предава на раните си, без нито едно от исканията му да бъде удовлетворено.

 

 

Месец след смъртта на Ян, медиите публикуват изявление на депутата Вилем Нови, който обвинява Палах в съдействие на западното разузнаване. Майката на Палах решава да съди Нови за клевета. Докато комунистическия режим става все по-строг и в атмосфера на все по-увеличаващо се напрежение и страх какво ще се случи, никак не е лесно за г-жа Палахова да намери адвокат, който би искал да я представлява в делото срещу водещите представители на комунистическия режим.

 

 

Чети и: Прожекция на "Ешалоните на смъртта" в УКИ

 

 

По съвет на Ондрей Травничек, г-жа Палахова се обръща към адвокат Дагмар Бурешова. Младата адвокатка, обаче, също отхвърля молбата, защото се страхува. За разлика от много други, обаче, Дагмар осъзнава и страха от отмъщение, като чувства все повече, че е направила сериозна грешка.

 

 

Режисьор: Агньешка Холанд

 

 

Участват: Татяна Паухофова, Ярослава Покорна, Петр Стах, Иван Троян, Мартин Хуба, Войтех Котек

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV