БНТ снима "въздушната катедрала" на Кристо

 

Филм за най-голямата скулптура без скеле

 

 

Журналистката от БНТ Евгения Атанасова ще снима поредния грандиозен проект на българина Кристо Явашев. Световноизвестният артист ще открие тази събота в германския град Оберхаузен инсталацията си "Големият въздушен пакет".

 

 

Това е третата среща на водещата на седмичната рубрика "Светът е седем" с гениалния творец, след като през 2005 г. засне издигането на портите в Централ парк, Ню Йорк, а през 2010 г. БНТ излъчи филма ѝ "Кристо и Жан-Клод – изкуството е за двама". Кадрите от заснемането на "Големият въздушен пакет" и разговора на Евгения Атанасова с Кристо Явашев ще могат да се видят в документалната рубрика "В кадър" по БНТ.

 

 

"Въздушната катедрала", както я нарекоха и медии, и творци, е най-голямата скулптура без скеле в света и ще се издигне в пространството на стар газов колектор, който се използва като място за изява на прочути творци и представяне на театрални спектакли.

 

 

Надуваемият балон, направен от 350 кв.м. полупрозрачен полиестер и 4500 метра полипропиленово въже, е висок 90 м., има диаметър 50 м., а въздухът в него е с обем 177 000 куб. м., тежи 5300 кг. Големият въздушен пакет ще може да се види както отвътре, така и отвън, а в него ще може да се влиза през специални въздушни отвори. Два вентилатора ще поддържат постоянно налягане от 30 паскала във вътрешността на балона.

 

 

Директор на проекта е Волфганг Волц, а инсталацията ще може да се види от 16 март до 30 декември 2013 г.

 

 

Чети и: Филми на National Geographic Channel на 3D

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV