Reporteen 2013 провокира на тема "Толерантността е..."

 

Тийнейджърите да споделят посредством кратки клипове  своя опит и идеи

 

 

Организаторите на конкурса за тийнейджърски късометражен филм Reporteen обявиха темата, по която ще разсъждават чрез творчество младите през 2013 - "Толерантността е..."

 

 

Според програмния директор на "Център за образователни инициативи" Емил Джасим темата за толерантността е винаги актуална, а в съвременното общество ѝ се обръща сравнително малко внимание. "Не искахме в година на избори да слагаме теми като "Изборът е...", защото се стремим да останем аполитични", категоричен е той.

 

 

 

 

"За нас е интересно младите да мислят по темата за толерантността, за да видим как реално стои въпросът сред тях в едно традиционно смятано за толерантно общество като българското. Много от тийнейджърите ще продължат образованието си извън България и там ще срещнат хора от цял свят, затова е хубаво да провокират сами себе си на тема доколко са готови да живеят в едно мултикултурно общество, каквито са обществата на запад. И не на последно място, през 2013 се навършват 70 години от спасяването на българските евреи и тази тема е нашият начин да отбележим това."

 

 

Програмният директор "Изкуства и култура" на съорганизатора Фондация "Америка за България" Надя Захариева заяви, че за тях е интересна идеята да предоставят на тийнейджърите въможност творчески да изразят себе си. Конкурсът е адаптиран за България по пример на проект на американското правителство на тема "Демокрацията е...", който печели голям обшествен интерес и разпалва позитивен обществен дебат в САЩ.

 

 

"Всеки проект има една голяма и една малка цел. Винаги сме по-концентрирани върху голямата, но тя се прави с поредица от стъпки, които са много по-важни" - заяви Цветан Цветански, председател на Управителния съвет на "Център за образователни инициативи".

 

 

 

 

"Голямата цел на Reporteen 2013 е да промени обществената нагласа към и на младите хора в България. Да се види, че те имат много какво да кажат и създадат на позитивна тема и по позитивен начин. И затова трябва да помогнат и медиите, защото те създават голяма част от обществените нагласи. Защото, ако ние бяхме обявили сега, че ще излъчим филми за насилие, сигурно тук щеше да има 10 пъти повече журналисти. Малката ни цел е постигната в лицето на хора като Пламен Димитров, победителят в миналогодишния конкурс, чийто филм беше излъчен в киното на Робърт де Ниро."

 

 

Самият Пламен разказа, че не е спрял да мечтае и да реализира идеите си, вече по-качествено със спечелената от Reporteen 2012 видео камера. Нe е задължително новите участници обаче да снимат филмите си с професионална техника. Необходимо е само да разберат, че техният живот, позиция, позитивно мнение, размисъл е достатъчно интересен, за да бъде заснет, дори това да се случи с мобилния телефон.

 

 

Чети и: Кирил Ефремов, Емануела и Рут Колева влизат в "Къртицата"

 

 

Reporteen насърчава тийнейджърите да споделят посредством кратки клипове до 3 минути своя опит и идеи като реални носители на позитивното мислене и иновациите. Изключително изискване на конкурса е всеки видеоклип да бъде позитивен. Късометражните филми с дължина не по-голяма от 3 минути (180 секунди) трябва да бъдат изпращани в сайта на конкурса до 20 май. Право на участие имат всички ученици на възраст между 13 и 19 години в българско училище в или извън България. Победителят се избира от професионално жури. Наградата на публиката се определя чрез гласуване във Фейсбук.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV