В търсене на изгубения свят на Александър

 

Премиера на  Viasat History

 

 


Това е неразказаната история на една размирна земя с огромно значение за развитието на цивилизацията. Предстои ни да опознаем нейните драматични и загадъчни пейзажи, живописните ѝ обитатели и уникалната им култура. Шест отделни филма ни отвеждат в този суров свят, оставащ непроучен и днес. Опустошаван непрестанно от войни, това е район, в който не се е осмелявал да пристъпи нито един кинематографист – досега

 

 

Документалната поредица представя изследователското пътешествие на фотожурналиста Дейвид Адамс по дългата над 2400 км река Окс (Амударя), която протича през Централна Азия и раздирания от война Афганистан. Същевременно Дейвид се връща назад през вековете, за да установи по какъв начин бурното развитие на човешката цивилизация и на природата е оформило историята на нашия свят.

 

 

Рискувайки живота си на всеки етап от пътуването, Дейвид използва всеки възможен транспорт, за да постигне целта си и вдъхне нов живот на тези древни времена. Земя на величествени градове и несметни богатства, тя е и мястото на приключенията на множество митични герои, както и на завоеванията на Александър Велики.

 

 

 

 

В изпълнение на своята мисия, Дейвид първо разкрива истината за Язон и аргонавтите, след което се заема с търсене на изгубените градове на Александър Велики. "Най-изумителното е, че преживяното от нас е сходно с преживяванията на Александър", казва фотожурналистът.

 

 

Дейвид Адамс не просто преразказва антични събития, а пренаписва историята, изследвайки всеки сантиметър от величествената река Амударя. Прави и изненадващи открития. "Винаги сме смятали, че Александър Велики е бил първият "западняк", цивилизовал тази земя и изградил могъщи градове тук, но едно невероятно откритие, което направихме, подсказва, че може би тази теория не е вярна."

 

 

Чети и: "Джобс" излиза в САЩ на 19 април

 

 

Какво се крие на покрива на света? - Гледайте Viasat History през април, за да научите! "В търсене на изгубения свят на Александър" - всеки понеделник, 1 април - 6 май, от 21,00 ч. 

 

 


Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV