"Бунище Земя" на СФФ

 

Документалният филм за отпадъците по света със специална премиера на феста

 

 

На 24 март от 18.30 в Кино Люмиер "Бунище Земя" ще бъде представен в програмата на София Филм Фест от екологично сдружение "За Земята", съвместно с Surfrider Foundation Sofia.

 

 

Филмът отвежда Джеръми Айрънс на едно пътуване, изпълнено с изумление, разкрития и надежда. Автор на оригиналната музика e носителят на "Оскар" Вангелис.

 

 

Документалният филм на Кандида Брейди за опазването на околната среда беше показан на специална прожекция на кинофестивала в Кан през 2012 година, а на 7 март бе и представянето му пред Европейския парламент като част от събитие на Европейската мрежа за Нулеви отпадъци.

 

 

 

 

Виждаме Джеръми Айрънс насред плажа на древния ливански град Сидон. Над него се извисяват кули от боклук, ужасяваща смесица от медицински и битови отпадъци, отровни течности и гниещи трупове на животни — това е резултатът от трийсетгодишното потребление на един малък град. Какво ли количество са отпадъците, произвеждани от цялата планета?

 

 

Докато стоварват купищата боклук от поредния изминал ден, цели грамади се свличат и изсипват в сините води на Средиземно море. Заобиколен от хиляди пластмасови бутилки, потресеният Джеръми Айрънс промълвява "Ужасяващо". В новия документален филм "Бунище Земя" на "Бленхайм Филмс", продуциран и режисиран от британката Кандида Брейди, Айрънс поема на пътешествие до едни от най-красивите кътчета на земята, за да открие мащабите и последствията от световния проблем със замърсяването. Това е смело и опасно пътуване, изпълнено с обрати, което отвежда Айрънс (и нас) от скептичността към тъгата и от ужаса към надеждата.

 

 

 

 

Красотата на планетата ни, заснета от Космоса, ярко контрастира със сцените на тонове отпадъци, заливащи земята от единия до другия й край, които филмът ни показва. Всяка година изхвърляме 58 милиарда пластмасови чашки и между 500 билиона и 1 трилион найлонови торбички, пластмасови бутилки с вместимост 200 милиарда литра, милиарди тонове битови, токсични и технически отпадъци.

 

 

Чети и: Ще снимат филм за Граф Монте Кристо

 

 

Купуваме, зариваме, изгаряме и след това забравяме за тоновете отпадъци, които произвеждаме. Дали някой се замисля какво се случва с всичкия този боклук? Продължаваме да произвеждаме неща, които не са разградими. Всички сме чували ужасяващата статистика преди, но в този филм Джеръми Айрънс, като наш водач, ни показва какво се случва с тоновете боклук, който остава незабелязан и неописан всяка година.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV