Косъма ще води "Кауза.bg"

 

Първият дебат на младите лидери на България на живо в понеделник по БНТ

 

 

Водещият на неделното ток шоу "Неделя х 3" Александър Сано и продуцентът на новините на националната телевизия Милена Цветанска ще бъдат водещи на най-новия реалити формат на БНТ – "Кауза.bg". Проектът на екипа, създал "Големият избор", дава възможност на младото поколение да представи публично идеите си за развитие на България и да защити позицията си по конкретна кауза.

 

 

В понеделник, 25 март, от 21:00ч. е първият пряк ефир от студио 1 на БНТ, по време на който десетте избрани кандидатури ще бъдат представени на зрителите от самите им автори. На провелия се преди седмица кастинг своите идеи представиха над 70 кандидати.

 

 

Освен участниците, главната роля в реалити формата ще има експертен съвет, който ще провокира с въпроси, критики, похвали и всякакви други похвати кандидатите.

 

 

"Целта е да изкараме всяка една от каузите извън клишето, да я "разнищим", да покажем силните и слабите й страни, да избистрим идеята така, че тя да стане реално изпълнима. И от друга страна – да провокираме емоционално участниците, да извадим на преден план техните ораторски способности. По този начин и хората, които ще гласуват, ще имат по-ясна представа защо го правят", обясни единият от продуцентите на предаването Анна Яковлева. "Кауза.bg" се роди от протестите на младите хора навън, които започнаха да артикулират ясно какво искат и какво могат да направят, и застанаха зад определени каузи. Така си дадохме сметка, че не трябва да изпуснем момента на надигащата се енергия".

 

 

 

 

Подборът и пресяването на каузите ще се случи на три етапа, в три последователни живи ефира – на 25 март, на 1 април и на 8 април. В първото предаване ще отпаднат две каузи, във второто – четири, и така на финала ще достигнат последните четирима претенденти.

 

 

Представителна извадка от 300 българи ще бъде "гласът на зрителите" в преките предавания на "Кауза.bg". От екипа на БНТ споделят, че са се спрели на този вариант, защото това дава възможност за най-адекватно покритие на мнението на обществото.
Извадката, направена от социологическата агенция "Алфа рисърч", ще включва 300 пълнолетни българи от цялата страна. Тя е умален модел на българското общество, а подборът е направен по населено място, възраст, пол и образование.

 

 

Всеки един от 300-те гласуващи ще получи въпросник, а в края на живите ефири от "Алфа Рисърч" ще се свържат с него, за да попитат коя от каузите е харесал най-много. Финално гласовете ще бъдат оформени като проценти и така ще бъдат класирани отделните участници.

 

 

Чети и: "Демоните на Да Винчи" стартира по FOX

 

 

Каузите, които отпадат след първия ефир на 25 март, ще станат ясни на 1 април, след като бъдат съобщени резултатите от проучването на "Алфа Рисърч". Отпадналите четири кандидатури във втория кръг ще бъдат обявени в последния, трети кръг на 8 април, когато техните защитници отново ще трябва да отстояват идеите си.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV