Оръжия, променили света (сезон 2)

 

Ексклузивна европейска премиера по Viasat Explorer

 

 

Малко неща са имали толкова значителни последици за историята на човечеството, колкото създаването и използването на огнестрелните оръжия. От онези далечни дни, когато са били измислени първите оръжия, до високите технологии на модерния тип война – всяко изобретение си има своя уникална история по отношение както на разработката, така и на използването му в битка. В отделните епизоди на "Оръжия, променили света" бившият рейнджър от американската армия Уил Уилис и група водещи експерти анализират еволюцията на конкретно оръжие и историческата му значимост.

 

 

Съчетавайки история, наука, технологии и показни демонстрации, авторите на тази авангардна документална поредица успяват да получат достъп до най-значимите в света колекции огнестрелни оръжия и представят интересни подробности за редица легендарни оръжия – от катапулта и "Колт" калибър .45 до АК-47 (автомат "Калашников") и военния самолет-изтребител стелт.

 

 

Сериалът изследва и предшествениците на съответните оръжия, както и техните наследници, за да видим по какъв начин разработката на едно изобретение е повлияла върху появата и развитието на друго. Освен тестове с оръжието, всеки епизод включва и художествени възстановки на известни битки, в които е било използвано то.

 

 

 

 

Въпреки непрестанната еволюция на оръжията обаче, въпреки ужаса и страхопочитанието, което вдъхват, някои от най-малко сложните сред тях (като AK-47, с деветте му подвижни части) могат да убият повече хора за период от една година – четвърт милион, отколкото сбора от броя загинали вследствие на пуснатите над Хирошима и Нагасаки атомни бомби през 1945 г.(общо 160 000 души). Документалната поредица представя пълен разчет на всеки изстрел и експлозия от времето, когато човекът е започнал да ходи изправен.

 

 

Чети и: Столична община може да подпомогне проект на Кауза.bg

 

 

Гледайте по Viasat Explorer едно уникално проучване на огнестрелните оръжия, променили лика на битките и, в крайна сметка, лицето на света. Независимо дали става въпрос за изхвърлящата огън тръба на китайците в миналото или днешните насочвани чрез лазер "интелигентни" бомби на американските въоръжени сили, оръжията са превърнали хората в най-страховития хищник в историята и са дали тласък на разрастването на империите.

 

 

Оръжия, променили света (2-ри сезон) - всяка неделя, 21 април - 26 май, от 22,30 ч.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV