912 дни във Варшавското гето

 

Документален филм посветен на 70 години от избухването на въстанието във Варшавското гето

 

 

Полският институт в София и Организацията на Евреите в България "Шалом" ви канят днес, от 18 часа на прожекцията на документалния филм "912 дни във Варшавското гето" (реж. Томаш Пияновски, 37 мин., с надписи на български и английски език).

 

 

Преди филма актьорът Богдан Глишев ще чете спомени на участници във въстанието.

 

 

Филмът на Института за история на евреите във Варшава се прожектира по случай 70- годишнината от въстанието, избухнало във Варшавското гето в края на неговото ликвидиране от нацистите по време на операция "Райнхард". Лентата представя ежедневието и смъртта, надеждата на затворените в гетото хора и усилията им за оцеляване, въоръжената съпротива и пълното унищожение. За филма са използвани уникални полски и немски архивни материали.

 

 

Гетото е създадено през октомври 1940 г. от нацистите за еврейското население в окупираната от хитлеристка Германия Варшава. То е организирано върху терен от 3 кв.км, изолиран със стени от останалата градска част, заселен преди войната в по-голямата си част от евреи (т.нар. северен квартал). През март 1941 г. в гетото живеят ок. 460 000 евреи. Условията в него са много тежки, върлуват глад и терор. Само в периода от ноември 1940 до юли 1942 от глад и болести умират около 100 000 души.

 

 

Чети и: Средновековните мъртъвци

 

Въстанието във Варшавското гето избухва на 19 април 1943 г.  То е опит за въоръжено спиране на предприетото от германците ликвидиране на гетото и депортиране на обитателите му в концлагерите. На 16 май 1943 г. нацистите взривяват Голямата синагога на ул. "Тломацке" и този акт слага края на въстанието. След това цялото гето заедно с последните му обитатели е подпалено от хитлеристите.

 

 


Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV