Земетресението в Чили вдъхновява трилъра "Афтършок"

 

Ели Рот се завръща към любимия си жанр

 

 

В "Афтършок" един от младите майстори на трилъра, Ели Рот отново застава на продуцентския стол, но едновременно с това и пред камерата. Рот се появява в няколко от филмите си, но широката публика го помни най-вече като сержанта с бейзболната бухалка Дони Доновиц от "Гадни копилета".

 

 

След грандиозния успех на "Хижа на смъртта", който през 2003 г. става най-касовия филм на студиото Lionsgate и поредицата "Хостел", Рот отново навлиза в позната територия, създавайки история изпълнена с напрежение и герои на ръба на оцеляването. В "Афтършок" героят на Ели Рот се озовава в Чили – държава, която има всичко, за да задоволи туристите - разкошни пейзажи, суперсекси мацки, яки пичове, чудесно вино и  най-дивите купони.

 

 

 

 

За злополучния американски турист, когото двамата му чилийски авери Ариел (Ариел Леви) и Поло (Никълъс Мартинес) наричат Гринго, екскурзията е истински рай. Единственият му проблем е, че не може да свали нито едно момиче. На Гринго сякаш му потръгва, когато  компанията се запознава с три мацки – руския модел Ирина (Наташа Яровенко), неуморната купонджийка Кайли (Лоренза Изо) и сериозната й сестра Моника (Андреа Осварт). Трите момичета се съгласяват да придружат Гринго и приятелите му в пътуването им до крайбрежния град Валпараисо.

 

 

Докато новите приятели се забавляват в подземен денс клуб, мощно земетресение срива целия град около тях. Някогашият рай се превръща за миг в поле на смърт и разруха, изпълнено с ужас и паника. Злополучните герои трябва да бягат, за да се спасят от мародери, избягали затворници и неизбежните вторични трусове.

 

 

Макар филмът да е художествена измислица, в основата му са преживелиците на режисьора Николас Лопес по време на земетресението в Чили през 2010 г. Бедствието, с магнитуд 8,8 по Рихтер, от 27 февруари 2010 г. окупира задълго новинарските емисии като шестото най-силно регистрирано земетресение в историята с многобройни вторични трусове. В 10-те дни след земетресението са отчетени над 130 афтършока, 13 от които с магнитуд над 6 по Рихтер.

 

 

 

 

Идеята за филма "Афтършок" възниква от разговор между Николас Лопес и Ели Рот, в който Лопес описва ужаса не само от самото земетресение, но и от пълния хаос и временния колапс на обществото в последващите часове и дни. Филмът е заснет в Чили, като много от локациите са местата на действителните събития.

 

 

Чети и: "Бриджит Джоунс 3" ще има да почака

 

 

Чилиецът Николас Лопес е известен в Латинска Америка с работата си като режисьор, сценарист и продуцент на два от най-касовите испаноезични филма и популярни музикални клипове. "Афтършок" е първата му продукция на английски език, на която е и съсценарист заедно с Ели Рот.

 

 

Във филма участват унгарската актриса Андреа Осварт, украинката Наташа Яровенко, чилийската актриса и модел Лоренца Изо и сънародниците ѝ Ариел Леви и Николас Мартинес. В епизодична роля ще видим и Селена Гомес.

 

 

„Афтършок“ излиза по кината у нас на 17 май 2013 г.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV