RecyCult – тридневен фест на филми за Земята

 

Документалният хит "Бунище Земя" ще бъде представен от проф. Пол Конет, един от участниците в лентата

 

 


На 27, 28 и 29 май в Дома на киното и екологично сдружение „За Земята” ще насочат вниманието на зрителите към състоянието на околната среда със селекция от нови документални филми.

 

 

На 28 май от 18.00 часа в рамките на събитието ще се състои премиерата на новия български документален филм "Нигерия кърви петрол" на режисьора Генади Кондарев.

 

 

Специалният гост на първия по рода си RecyCult фест ще бъде професор Пол Конет, световно признат учен в областта на Нулевите отпадъци. Той ще представи филма "Бунище Земя", в който участва редом с природозащитници, политици и учени. След прожекцията на "Бунище Земя във вторник, 28 май, от 19.00 часа проф. Конет ще дискутира с публиката темата за отпадъците и замърсяването на планетата.

 

 

Документалният филм на Кандида Брейди беше показан на специална прожекция на 17-ия София Филм Фест, както и на кинофестивала в Кан през 2012 година, а на 7 март бе и представянето му пред Европейския парламент като част от събитие на Европейската мрежа за Нулеви отпадъци.

 

 

"Бунище Земя" отвежда Джеръми Айрънс на едно пътуване, изпълнено с изумление, разкрития и надежда. Докато се стоварват купища боклук от поредния изминал ден, в едно най-обикновено населено място, цели грамади отпадъци се свличат и изсипват в сините води на Средиземно море. Заобиколен от хиляди пластмасови бутилки, потресеният Джеръми Айрънс промълвява "Ужасяващо"...

 

 

Специалната премиера на българския документален късометражен филм "Нигерия кърви петрол" ще разкрие действията на петролните компании в делтата на река Нигер през 2011г. От друга страна филмът на Генади Кондарев представя и алтернативните енергийни решения, които са възможни за реализация без да се влияе върху климата.

 

 

Още един български късометражен филм "Банко и Добри", създаден през 2005г., ще насочи още веднъж вниманието върху болезнената тема за застрояването на Пирин. "Банко и Добри" ще бъде показан заедно с още няколко документални късометражни филма на екологично сдружение "За Земята", посветени на важните теми за генно-модифицираните храни, енергийните ресурси и световната търговия с храни.

 

 

На 29 май ще бъдат показани специално селектирани филми на световната екологична организация Greenpeace по важни и неосветени теми като електронните отпадъци, състоянието на климата по света, еко-равновесието на световните океани и генно-модифицираните организми.

 

 

Чети и: Tъмната страна на холивудската слава гледаме в "Блясък"

 

 

Първото издание на феста RecyCult се случва с надеждата, че ще привлече вниманието на все повече хора към сериозните проблеми с отпадъците, замърсяването и крехкото еко-равновесие на нашата планета.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV