Древният Египет: Живот и смърт в Долината на Царете

 

Нова поредица по Viasat History

 

 

Навярно е една от най-застъпените теми в историческите документални филми, но този най-нов сериал - две серии за "живота" и "смъртта" - е с оригинален игрови подход към темата и това го отличава от предшествениците му. Ексцентричният египтолог д-р Джоан Флечър търси "обикновени хора" от Древния Египет, опитвайки се да реконструира парче по парче всекидневния живот на една брачна двойка – архитекта Ка и жена му Мерит - на основата на възстановените им мумии и на невероятно запазените лични техни вещи.

 

 

Зад златото и лазурита, зад фараоните и техните гробници се крие пулсиращото сърце на Древния Египет – народът. Археологът д-р Джо Флечър иска да се види отблизо с Ка и Мерит, съпруг и съпруга, които са мъртви от векове, но техният живот навярно е бил подобен на нашия днес. Какво е представлявал техният дом? А всекидневните им навици? Как са се срещали и как са се влюбвали? Чрез мумифицираната двойка д-р Флечър разказва за живота на обикновените египтяни и как те са успели да създадат изключителната си цивилизация, продължаваща да удивлява и днес.

 

 

 

 

Джоан се спира на дребните неща от всекидневието, на гъсто скупчените къщи и селища на обикновените хора, на дрехите, които са носели, и на храната, която са консумирали. Тя прави откритие как египтяните са обичали поезията, как са проявили вкус и ентусиазъм към вътрешното обзавеждане, както и разкрива какво означава да работиш в най-прочутото гробище на Земята - Долината на царете.

 

 

Чети и: Създателите на "Колите" пускат "Самолети"

 

 

Гледайте филмите по Viasat History, за да разберете какъв е бил животът на обикновените египтяни преди 3500 години.

 

 

"Древният Египет: Живот и смърт в Долината на Царете" – неделя, 16-и, 23-и юни от 21,00 ч.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV