В търсенe на мамутска ДНК

 

National Geographic Channel представя "Мамутът: Завръщане от смъртта"

 

 

Документалният филм “Мамутът: Завръщане от смъртта” ще върне към живот мамутите на 8 юни, събота, от 21:00 часа по National Geographic Channel.

 

 

Зрителите могат да видят как екип от специалисти се спуска по ледени скали в Сибир, обследва нестабилни пещери и се опитва да събере ДНК, за да клонира жив, дишащ мамут. Със съдействието на руското правителство, учените са получили изключителните права да търсят дълбоко замразени тъкани в едни от най-големите гробища на мамути на планетата. Възраждането на отдавна изчезналия вид се превръща в едно от най-скъпите, амбициозни и смели изследователски начинания в историята.

 

 

 

 

Преди десет хиляди години мамутите бродели из северното полукълбо, в Азия, Европа и Северна Америка. В сърцето на Сибир, числеността им достигала стотици хиляди, но те изчезнали поради все още неустановени причини. Днес, учените смятат, че разполагат с технологиите да върнат едно от тези невероятни създания към живот. Намирането на тъкани не е единственият проблем на експертите. Те трябва старателно да размразят пробите, да открият подходящ женски слон за донор на яйцеклетка и още един за сурогатна майка, която да износи ембриона. Най-важното е, че трябва да намерят жизнеспособна ДНК от здраво ядро, с която да започне процесът на клонирането.

 

 

 

 

Инсун Хуан, ръководител на проекта от южнокорейската Фондация за биотехнологични изследвания "Суам", признава: 'Мисля, че идеята за клонирането на мамут е налудничава, защото е изключително амбициозна. Въпреки това, ние вярваме, че в бъдеще клонирането може да се превърне в инструментален метод за спасяване на застрашени видове".

 

 

"Ако Инсун успее, това ще бъде едно от най-големите научни постижения на века – твърди д-р Лъв Дейлън, специалист по мамутите. – Ще върнем един изчезнал вид към живот".

 

 

Чети и: Нови и по-помощни аутоботи в Трансформърс 4

 

 

"Мамутът: Завръщане от смъртта" е продуциран за National Geographic Channels International от CB Films с изпълнителни продуценти Али Търнър и Малкълм Неъм. Хамиш Микура е изпълнителен вицепрезидент и началник отдел "Международно съдържание" на NGCI.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV