Жените на Оман

 

Филм на Ирина Цонева

 

 

"Жените на Оман" е заглавието на документалния филм на журналиста Ирина Цонева и оператора Любен Бързаков, който БНТ ще излъчи в рубриката  "В кадър" този понеделник от 22:00ч.

 

 

Филмът е изцяло насочен към новата роля на жените в съвременното общество на султаната Оман. "Да си майка е нещо изключително, няма по прекрасна роля за една жена, но да бъдеш независима е нещо много важно"  - това са думи на главната героиня на филма - Ал Шайма - една съвременна жена изцяло посветила живота си в полза на хората.

 

 

Политик и успешна бизнес дама, тя е истинското олицетворение на напълно новата роля, отредена на жените в тази малка, но бележеща постоянен възход арабска държава. Заслугата за превръщането на оманските жени в равноправни граждани Ал Шайма се дължи изцяло на политиката, водена от държавния глава султан Кабус бин Ал Саид, насочена към издигането на общественото положение на жената.

 

 

Във филма освен разказа на главната героиня зрителите на БНТ1 ще видят и други  млади и успели дами. Една от тях е първата жена-пилот в Оманските авиолинии - професия, доскоро напълно недостъпна за жените в Султаната. Самата държава Оман има вековна история. Може би първият златен век в нейното развитие е времето на мореплавателната й експанзия, довела до оманско присъствие от бреговете на Индия до тези на Източна Африка. Вторият започва преди около четири десетилетия, когато начело на управлението застава султан Кабус, въплътил нов модел на политически и социално икономически реформи.

 

 

Чети и: Първите участници в "Черешката на тортата"

 

 

Според последния доклад на ООН за развитието в началото на октомври, султанатът е постигнал най-голям напредък от 1970 г. сред 135-те страни, класирани от агенциите на ООН според постиженията в образованието и здравеопазването. През 1970 година когато високо образованият в Англия султан Кабус идва на власт, отстранявайки баща си, в страната има само три начални училища, едва осем километра асфалтов път, липсват болници и модерен бизнес. Столицата Мускат пък била селище без електричество и течаща вода, заобиколено с крепостни стени, а тези порти се затваряли с падането на нощта.

 

 

Гледайте „Жените на Оман” този  понеделник от 22:00ч. по БНТ1

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV