Репортаж на БНТ взриви интернет

 

Росен Цветков засне със скрита камера как се купуват протестиращи

 

 

Топрепортерът на БНТ Росен Цветков буквално взриви интернет и социалните мрежи с разследването си за платените агитки на протестите в София. Репортажът на носителя на множество награди за разследваща журналистика само до момента има над 60 000 гледания на сайта на БНТ и предизвика стотици коментари в социалната мрежа. Репортажът, излъчен снощи, 20 юни по БНТ, е поредният журналистически удар на Цветков, който се прочу с разследването си за купуването на гласове по време на кампанията за изборите на 12 май.

 

 

Скритата камера на репортера на националната телевизия засне как се купуват платени агитки. Като кандидат-протестиращ Цветков влезе под прикритие и срещу заплащане се включи в митинга.

 

 

Във вторник Росен имаше среща във фитнес клуб в столичния квартал "Овча купел" с охранител на име Дани, предлагал на посетителите по 30 лв., за да участват в протеста. Дани се представил като един от организаторите, записал имената на младежите в списък и обяснил, че неговият хонорар е по-висок и получава бонуси за всеки доведен човек.

 

 

Малко преди 18 ч. Дани завел младежите в пространството между Парламента и храм-паметника "Ал. Невски", където вече ги чакали още мускулести младежи. Заедно те се насочили към централата на "Атака", като по пътя Дани инструктирал групата, ако ги попитат журналисти дали протестират срещу пари, да казват "не". „Абе, к'вото искаш им кажи, само да не е, че дават пари. Карти, вземете, играйте. К'вото искате, правете", казва Дани, записан със скрита камера.

 

 

"Блокираната улица е разделена на две, от колата, върху която лидерът на "Атака" Волен Сидеров държи речи. Преминаваме без проблеми. Трябва да стоим само от едната страна, наблюдавани стриктно от Дани, който, както личи от записите ни, се познава добре с всички момчета наоколо", разказа Росен Цветков.

 

 

На записа се вижда как Дани говори с мъж, който по-рано е заснет до Волен Сидеров пред Президентството. Наетите срещу 30 лева младежи трябвало да седят няколко часа пред централата на "Атака".

 

 

Чети и: Зооспасители 24/7 (Сезон 8)

 

 

"Благодарение на полицията, протестиращите не стигат до нас и напрежение тази вечер няма. След около час разбираме, че ще получим парите си на следващия ден, а сега ще ни се плати единствено таксито до вкъщи. На следващия ден ми казват, че има ново изискване - мъжете да са над 95 кг. Няма как да отида, защото не се вписвам в критериите. Решавам и да не взема 30-те лева за 6 часа висене. Да стоиш някъде с часове, а после да ти платят, всъщност не е престъпление по Наказателния кодекс. Това е въпрос на избор и морал", завършва репортажа си Росен Цветков.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV