Първо издание на Sofia Biting Docs

 

Фестивалът ще бъде открит с българската премиера "Ром Кихот"

 

 

През октомври в София ще се проведе първото издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs. От 10 до 17 октомври българските зрители ще видят премиерно 18 заглавия, отличени на престижни международни кинофоруми.

 

 

В рамките на седмица, с помощта на киното, организаторите от "Позор" ще повдигнат неудобни въпроси, които трудно намират своите отговори. Ще бъдат засегнати хапливи теми като човешките права и опитите те да бъдат отстоявани, опазването на околната среда и методите за оптимизиране на екологичното равновесие, мястото на бежанците сред българското население, правото на избор при алтернативни начини на живот...

 

 

След голяма част от прожекциите ще се състоят дискусии, в които зрителите и поканените специалисти, ще могат да разискват поставените от филмите проблеми.

 

 

Официалното откриване на Sofia Biting Docs ще бъде с премиерата на българския филм "Ром Кихот" на Нина Пехливанова и Петя Накова. Колоритен поетичен разказ за безумието и мъдростта на една ромска махала.

 

 

Сред акцентите в програмата ще бъдат отличеният  с наградата за документална режисура в Сънданс "Кралицата на Версай", награденият със "Сезар" за най-добър документален филм "Невидимите", звездният "Дайте ни парите" с Боно, Боб Гелдоф и Бил Гейтс, както и номинираният за наградата на журито в Сънданс "Детропия".

 

 

Чети и: Анджелина Джоли играе Господарка на злото

 

 

Sofia Biting Docs се организира от Позор, със съдействието на Чешкия център в София и фестивала „Един свят” в Прага, в партньорство с Американското посолство, Френски инситут – София, Гьоте институт – София и Институт Сервантес – София.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV