Защото "Любовта е лудост"

 

Панорама посветена на едноименния фестивал

 

 

Домът на киното представя специална селекция от фестивала „Любовта е лудост“ 2013 г. Четири филма, които носят една различна гледна точка към света, през обектива на авторското кино.

 

 

Френският филм „Влюбените“ (22.09.2013 от 16:30; 24.09.2013 от 12:30) обединява актьори, известни с неортодоксалните си роли: Катрин Деньов, Киара Мастрояни, Людивин Сание, Луис Гарел, към които се присъединява и режисьорът Милош Форман.

 

 

С невъздържаната откровеност и ирония на френското кино „Влюбените“ (оригиналното заглавие се превежда като „Обичаните“) разказва за любовните перипетии на две жени, представителки на две поколения – майка и дъщеря, изиграни от майка и дъщеря и в живота - Катрин Деньов и Киара Мастрояни. Режисиран от Кристоф Оноре, номиниран за наградата Златна палма в Кан през 2007 г., филмът се впуска в смела игра с жанровете, отдавайки с елегантност почит на киното на Жак Деми и Франсоа Трюфо.

 

 

Норвежкият „Кон-тики“ 2012 г. (20.09.2013 от 17:00 и 21.09.2013 от 19:00) е четвъртият съвместен проект на режисьорите Еспен Сандберг и Йоахим Рьонинг след „Макс Манус“ и „Операция саботаж“. Филмът възражда одисеята на норвежкия етнограф Тур Хейердал, който, убеден че Полинезия е завладяна от хора, дошли от Азия, а не от Южна Америка, през 1947 г. прекосява Тихия океан върху сал на име Кон-тики.

 

 

Самият Тур Хейердал, е документирал експедицията си и през 1950 г. печели Оскар за филм върху материалите от нея. „Кон-тики“ от 2012 г. насочва вниманието върху личността на водача на експедицията като безкомпромисен визионер, а изумителни образи пренасят зрителите максимално близо до морските приключения и мощта на природната стихия. Тази игрална версия на разказа за одисеята на норвежкия изследовател върви по стъпките на документалната и през 2012 г. е отличена с номинация за Оскар за най-добър чуждоезичен филм.

 

 

Действието на „Бунтовничка“ от 2012 г. се развива в разгара на гражданската война в субсахарска Африка, където Кимона, едно четиринайсетгодишно момиче, разказва на бебето, което ще роди, за това, как е станала дете-войник. Отвлечена на дванайсет години, принудена да убие родителите си, тя е считана за вещица от ръководителите на бойната единица, към която е причислена. Всичко се променя, когато тя среща Магьосника – момче-войник на нейната възраст. Двамата бягат, решени да бъдат щастливи заедно.

 

 

За изпълнението си като Кимона, Рейчъл Муанза от Конго печели наградата за най-добра женска роля на фестивалите Берлинале и Трибека. Можете да гледате продукцията на 21.09.2013 от 15:00 часа и на  23.09.2013 от 17:00 часа.

 

 

Чети и: Юлияна Дончева става водеща на "Пряка демокрация"

 

 

„Любов в СССР“, излязъл на екран през 2013 г., е последният проект на Карен Шахназаров. Това е нова премонтирана версия на „Изчезналата империя“, предишния филм на Шахназаров. „Любов в СССР“ е рядък кино-експеримент, надхвърлящ понятието „режисьорска версия“. Вдъхновението за него идва от музикален мотив, създаден от композитора Константин Шевелев. Социалните мотиви са избледнели в името на един „чист филм за любовта“, какъвто, признава режисьорът, той досега не е правил. Можете да гледате филма на 21.09.2013 от 17:00 часа и на 24.09.2013 от 15:00 часа.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV