Циганското лято идва в Дома на киното

 

Фатих Аким дава начало на нова поредица

 

 

"Циганско лято" ще има в Дом на киното, а първият автор в програмата ще е Фатих Акин. Светът го познава от филма му "Срещу стената", за който получава две награди от Берлински филмов фестивал през 2004 г..

 

 

Ако този своеобразен дебют на голямата сцена, изследва границите на човешката природа, следващите му проекти се спират на нейните нюанси, за да разкажат отново една история за спасението.

 

 

"Музиката на Истанбул" е истинска разходка сред музикалната вселена на царския град – класически музиканти, фолклорни изпълнители, джазмени, рапъри и рокаджии – срещаме на това пътешествие, което по патос напомня "Лисабонска история". Дали сме меломани, киномани, професионални туристи или случайно попаднали – няма как да останем безразлични към топлината и дълбочината на този филм и неговите герои с техните вълнения и битки.

 

 

 

 

"Храна за душата" ни показва един виртуозен готвач – истински артист, решил да се продаде на бързата храна, след като губи надежда, че неговата „публика“ някога ще оцени изтънчените, почти възвишени усещания, с които той иска да ги дари. Този избор, обаче не му принадлежи, съдбата / филмът са решили друго. На края на комично-гневното му пътешествие неговата душа е спасена.

 

 

"На прага на рая" е приказка за прошката, за разбирането – за толерантността. По силата на deux ex mahina героите са принудени да се опознаят. Така, режисьорът в ролята на добър магьосник отново поставя персонажите си на пътя на спасението. Отчуждението и гневът са трансформирани с в любов. Срещата е била истинска.

 

 

"Гневът е подарък за режисьора" – казва Акин в едно интервю. Той е мотивацията за последния му проект. Родното село на неговите баба и дядо – истински рибарски рай – е превърнато в сметище. Това го провокира да започне игра на нерви с властите. Ако той снима – казва си младият творец – те ще престанат да трупат боклук. Филмът има своята премира на Фестивала в Кан и на въпроса това ли е мястото да се говори за боклук – на червения килим, сред лъскавите тоалети – Акин отговаря простичко "Да".

 

 

Чети и: Започва едно голямо "Надцакване"

 

 

28.09.2013

Музиката на Истанбул: 15:00
Храна за душата: 17:00

 

 

29.09.2013

На прага на рая: 17:00

 

 

30.09.2013

Храна за душата: 15:00
Музиката на Истанбул: 17:00

 

 

01.10.2013

Музиката на Истанбул: 12:00

 

 

02.10.2013

Храна за душата: 13:00
На прага на рая: 15:00

 

 

03.10.2013

15:00 Храна за душата

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV