Хапливи документални филми

 

19 премиерни заглавия в Sofia Biting Docs

 

 

От 10 до 17 октомври в София за първи път ще се проведе фестивалът за документално кино Sofia Biting Docs. В рамките на седмица българските зрители ще видят 19 премиерни заглавия, засягащи важни теми като нарушаването на човешките права,  интеграцията на малцинствата в обществото, проблемите с околната среда, ще се запознаят с интересни истории и хора, ще бъдат информирани и провокирани да дискутират темите, които засягат филмите.

 

 

Фестивалът ще бъде открит в Дома на киното с дебютния филм на Нина Пехливанова и Петя Накова „Ром Кихот”, проследяващ събитията в живота на четирима от обитателите на ромската махала в Кюстендил. В циганския квартал има благоустроена част, в която живеят героите, както и гето, а по средата е площад с магазини и кафенета. Между тях съществуват пародийни контрасти и неизбежни прилики.

 

 

В програмата са включени както високобюджетни продукции като отличените в Сънданс „Кралицата на Версай” и „Детропия”, носителят на „Сезар” за най-добър документален филм „Невидимите” и фаворитът на фестивала в Джайпур „Стихиите”, така и интересни интимни истории като „Червено зеле и чимшир” – портрет на две семейства с немски и турски корени, които често си задават въпроса ”Кой е чужденецът в семейството?” и „Малкият Ханой” представящ седем години от живота на две виетнамки и една баба от Чехия, която ги учи на езика, обноските и кухнята на една екзотична за тях страна.

 

 

Един от акцентите на фестивала е индийският „Да създадеш творец”. Филмът разказва за бурния живот на Каламандалам Гопи, в който той, със страст и упорититост, се превръща в най-добрия изпълнител на една от най-старите класически танцови форми в Керала - древното изкуство Катхакали.

 

 

В „Най-тежкото състезание” режисьорът Ахим Михаел Хасенберг следва участниците в едно изключително предизвикателство за човешкия дух. „През 2009 започнах най-тежкия и дълъг преход в света: по 70 км. на ден, 64 дни, общо – 4500 км, без почивен ден от Сицилия до нос Нордкап в Норвегия. Прекарвахме нощите върху постелки, по спортни площадки и детски градини. Всеки беше насаме със собствените си сили и страхове.”

 

 

Режисьорът Мартин Ришави лично ще представи своя проект „Мечешките острови”. Камерата проследява група мъже, които се грижат за природния резерват, пътувайки към изоставена полярна станция в безкрайната шир, където миналото среща настоящето. Портрет на земята, нейната история и хората, които я населяват.

 

 

 

 

Зрителите ще имат възможност да прекрачат границите на непризнатата от никого Приднестровска молдовска република, благодарение на филма „Крепост”. Там всички си спомнят с носталгия за добрите стари времена на Съветския съюз и все още старото правило за забрана да се правят снимки по ж.п. гарите е в пълна сила.

 

 

„Куба: Отечество или смърт!” на режисьора Виталий Мански показва объркания живот в Куба днес като използва кадри от градски пейзажи в кубински градове на фона на човешки истории. Режимът постепенно повдига завесата, а светът се разкрива бавно пред хората от Острова на свободата. Въпреки икономическите трудности на страната, животът по улиците на Куба днес не спира да предлага страст, енергия и темперамент.

 

 

Официалното закриване на фестивала ще се състои в клуб MAZE с единствената прожекция на отличения с две награди на „Берлинале” индъстриъл проект „Духът на Лейди Джей в тялото на Дженезис”.

 

 

В рамките на фестивала в Червената къща ще се проведат три дискусии. След прожекцията на „Прозрачно” ще разберем „Какво е да си бежанец в България”, „Стихиите” ще ви накарат да си зададете въпроса „Мислите ли екологично”, а след „Невидимите” ще разберете за „Предизвикателствата пред ЛГБТ общността в България”.

 

 

tochka.bg е медиен партньор на събитието.

 

 

Чети и: Започва едно голямо "Надцакване"

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV