Мартин Ришави ще представи "Мечешките острови"

 

Чешкият документалист ще ни отдведе лично в снежната пустош

 

 

На 11 октомври в Червената къща, чешкият документалист Мартин Ришави ще представи последния си филм „Мечешките острови”, част от програмата на фестивала Sofia Biting Docs. Заснет сред мразовития пейзаж на Северния ледовит океан, филмът среща зрителите с група авантюристи, отдали живота си на безкрайната снежна пустош край устието на река Колима.

 

 

От септември до май температурите на островите са отрицателни, като през януари и февруари рядко се покачват над минус 30. При тези тежки условия Ришави следва мъжете, които се грижат за природния резерват. Режисьорът успява да ги накара да споделят за своите неволи и радости, съпреживява с тях тежките дни и заснема уникални кадри, които българските зрители ще имат възможност да видят. След края на прожекцията, ще се състои среща-разговор с документалиста.

 

 

Мартин Ришави завършва първо биология в Карловия университет в Прага, а след това и драматургия във ФАМУ. В момента оглавява департамента по драматургия във ФАМУ. От средата на 90-те изследва живота в слабонаселени области във Виетнам и Сибир, където снима и голяма част от документалните си филми. През 2008 г. е отличен с литературната награда Magnesia Litera за книгата си „Пътешествие до Сибир”.

 

 

 

 

Мартин Ришави гостува в България благодарение на Чешки център – София.

 

 

Sofia Biting Docs се организира от "Позор" със съдействието на фестивала за човешки права "Един свят" в Прага, Чешкия център в София и фондация "Кино Изток". Партньори на Sofia Biting Docs са Американското посолство в София, Френски институт – София, Гьоте институт – София и Институт Сервантес – София.

 

 

tochka.bg e медиен партньор на събитието.

 

 

Чети и: Viasat Nature отива в градината на Чарлз Дарвин

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV