Премиера: Капитан Филипс

 

Една лента по истински случай

 

 

Режисьорът Пол Грийнграс предлага едно завладяващо разследване на случая с отвлечения през 2009 г. американски товарен кораб Мерск Алабама от сомалийски пирати, като същевременно разкрива и причинната връзка за нападението – световното икономическото разделение.

 

 

Историята започва в щата Върмонт, където капитанът на кораба Ричард Филипс се сбогува със семейството си, за да отплава към другия край на света. В същото време в Сомалия бившият рибар Мусе си поставя за цел да превземе един от скъпите кораби, които всеки ден преминават през родния му бряг. В основата на конфронтацията между Филипс и отчаяните сомалийски пирати, които го вземат за заложник, Грийнграс поставя разрива между тези, които са част от доходното лъкатушене на международната търговия, и тези, които са останали извън нея.

 

 

„Гледали сме не малко добри филми през последното десетилетие, които разглеждат въпроса на националната сигурност и тероризма. Но аз исках да направя филм, които да обърне поглед към един по-разпространен конфликт в нашия свят - конфликта между имащите и нямащите. - казва Грийнграс. - Противопоставянето между Филипс, който е част от потока на световната икономика, и пиратите, които не са, ми изглежда свеж и новаторски. Сблъсъкът между Филипс и Мусе е просто една напрегната обсада в открито море, но би трябвало да говори много на големите сили, управляващи днес света. Винаги съм смятал, че една история трябва не само да се разкаже по вълнуващ и завладяващ начин, но и да провокира мисълта."

 

 

 

 

Като бивш документалист, Грийнграс отдавна е привлечен от теми, които дълбаят под повърхността на съвременните събития - от "Кървава неделя", където британски войници стрелят по невъоръжени демонстранти в Северна Ирландия, през "Полет 93" за пътниците в отвлечения самолет на 11 септември, до "Зелена зона" за войната в Ирак. В същото време Грийнграс се показва и като крайно различен режисьор зад експлозивните екшън трилъри с освежаващ реализъм – "Ултиматумът на Борн" и "Превъзходството на Борн"

 

 

Чети и: Историята на "Отмъстителите" продължава

 

 


Тези две силни негови страни – разследващият му инстинкт и майсторството в трилър формата - се проявяват в Капитан Филипс. Основното в подхода на Грийнграс към последния му филм е решението да не разказва до болка познатата история за триумфално спасяване на заложници, често афиширана с новинарските заглавия. Какво се е получило ще разберем на 8 ноември, когато "Капитан Филипс" тръгне по кината у нас.

 

 

В ролите ще видим Том Ханкс, Баркхад Адби, Картин Кийнър, Джон Магаро.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV