NGC ни среща с Кометата на века

 

ISON е на път да направи интергалактическия си земен дебют

 

 

Достигайки скорост от цели 684 000 километра в час, кометата ISON е обявена от астрономи от световна класа за Кометата на века. Въпреки това, много от нас не правят разлика между космическите спектакли и скучните метеорити. National Geographic Channel предлага на българските зрители бърз курс за кометите. На 28 ноември от 21:00 часа ще разберем колко удивителна е ISON. Едночасовата програма е наситена със спиращи дъха кадри, заснети с най-модерните технологии. Така ще се доближим до новата комета толкова, колкото телескопите позволяват.

 

 

Eто няколко интересни факти за ISON

 

 

- ISON е като слънчево йо-йо. Преминава край Марс и Земята с висока скорост, завива край Слънцето и се устремява обратно.

 

 

- С най-високата си скорост, кометата може да измине разстоянието от Ню Йорк до Лос Анжелис за по-малко от 20 секунди.

 

 

- Светещите газове, отделяни от кометата, позволяват на учените да преценят от какво е изградена.

 

 

- Кометата ISON е на повече от 4 милиарда години.

 

 

- Най-престижните телескопи в света, включително Спицър и Хъбъл, са насочени към ISON с надеждата да получим изключителни научни данни, които да задълбочат познанията ни за кометите, Слънцето и произхода на нашата слънчева система.

 

 

- Устремената към слънцето комета ISON няма да предизвика Армагедон. Траекторията й преминава опасно близо до Слънцето и ако оцелее при тази среща, ще озари нощното ни небе.

 

 

Чети и: Премиера: Ти си Бог

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV