Звезди от Близкия изток откриват Sofia MENAR Film Festival

 

 

Sofia MENAR Film Festival дават началото на феста на 15 януари

 

 

На 15 януари за шести път в София ще бъде открит фестивалът за кино от Близкия изток и Северна Африка Sofia MENAR. Събитието ще стартира в Дома на киното с премиерна прожекция на филма „Наследство”, режисьорски дебют на най-известната близкоизточна актриса Хиам Аббас. Освен режисьор, тя изпълнява и една от главните роли във филма. Партнира ѝ друга голяма звезда – Хафсия Херзи, която българската публика познава от ролите й в „Кус-кус” и „Изворът на жените”. Сред останалите актьори в каста са Ашраф Бархум, който не спира да съчетава холивудски продукции като „Агора” и „Кориолан” с близкоизточни ленти като „Раят днес” и „Булката от Сирия”, ветеранът Макрам Хури, познат от „Мирал” и „Лимонова градина”, и Али Сюлейман, когото сме гледали в „Булката от Сирия” и „Нарове и смирна”.

 

 

Красивата студентка Хаджар (Хафсия Херзи) се завръща в родното си село в Галилея, където предстои сватба в семейството й. Преди церемонията момичето решава да сподели  с баща си, че е влюбена в талантлив британец, който преподава изящни изкуства в университета в Хайфа. Родителското тяло няма как лесно да пренебрегне традициите в рода градени години наред.

 

 

Преди прожекцията на „Наследство”, във фоайето на Дома на киното ще бъде открита изложба „Палестина: Светата земя”.
Филмовият фестивал Sofia MENAR се присъединява към инициативата на ООН, която обяви 2014-та за година на солидарност с палестинския народ.

 

 

Фестивалната програма продължава до 2 февруари в салоните на Дома на киното, Евро Синема, кино Одеон, Червената къща и Dada Cultural Bar.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV